Nyårs sushi

Trots namnet, Nyårs sushi så kan man servera den när som helst.

Smulans flufftårta

Tårtbotten:
5 ägg, ganska stora, annars 6 ägg
2½ dl strösocker
1,2 dl vetemjöl
1,2 dl potatismjöl
3½ tsk bakpulver
1-2 msk vaniljsocker

Nougatfluff:
3 dl vispgrädde
100 g nougat

Ahlgrens bilarfluff:
3 dl vispgrädde
80 Ahlgrens bilar
Pastafärg om du vill ha fin färg på fluffet, annars blir den lite gråvit

Vit chokladfrosting:
90 g vit choklad
150 g smör
150 g Philadelphiaost
4-6 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Strössel

Gör så här

Ugnen på 175 grader
Börja med att smörja och bröa en form med löstagbar kant.
Du kan bröa med mannagryn, mjöl, ströbröd tex
Vispa ägg och socker poröst och vitt.
Blanda torr ingredienserna i en skål.
Sen häller du det torra i socker/ägg smeten.
Vispa inte, det räcker att röra, men se till att allt blandas noga
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, använd provsticka.
Om det behövs täck över formen med folie för att den inte ska bli bränd.

Tårtbotten kan du göra och ha i frysen fram tills du ska ha den. Annars gör du den två dagar i förväg.

(Dagen efter att du gjort en tar du ur den ur formen och delar i tre delar.)

Samma dag som du gör botten gör du fluffen.
Detta för att dom ska stå i kylen över natten.

Fluffen

Det är lika tillvägagångssätt med båda fluffen.
Värm grädden i en kastrull. Får EJ koka!!
Lägg i nougaten/ bilarna( men ej tillsammans:))
Låt smälta på låg värme. Rör lite då och då och se till att det ej kokar.
Det tar längre tid för bilarna att smälta, men det går!
När nougaten resp. bilarna smält, ställ in kastrullerna i kylen över natten.

Dagen efter, delar du ju tårtan som jag skrev.

Sen tar du och vispar fluffen med en elvisp. Den med bilarna är som en fast smet, men den blir fluffig när du vispar den. Den med nougaten är blaskig och blir mer som vispad grädde när man vispat klart den.
Båda fluffen ska bli ganska fasta i konsistensen. Jag brukar tänka att det ska gå att spritsa dom. För man kan ju även ha fluffen ovanpå tårtan eller på cupcakes.

När fluffet är klart är det bara att breda ut fluffet på varsitt lager.
Sen kan tårtan stå kallt tills dagen efter om du föredrar att dekorera den då, eller så gör du den klar på en gång.
Jag brukar göra den klar dagen innan och ha den i kylen över natten. Sen tar jag fram den ca en timme innan den ska ätas.

Vit choklad frosting
Smält den vita chokladen i  micron
Vispa smöret lite luftigt och sen i med chokladen.
I med philadelphia osten och vaniljsockret.
Du avslutar med florsocker och ta lite i taget av det.
När du hällt i 4 dl så vispa noga så det blir lite fluffigt. Om det behövs så tillsätter du mer florsocker. Frostingen ska vara fast och gå att spritsa om man vill det.
När du tycker frostingen är klar är det bara att breda det på tårtan eller både breda och spritsa den.
Avsluta med tex strössel över hela.
Hoppas det ska smaka!


Marmorerade ägg

Gör så här: Klä in ägg i skal från röd-och gullök. Jag brukar fråga handlarn om jag kan få ta lite lökskal då det ofta ligger löst i löklådorna. Sen packar du in ägg och skal i matfolie så det blir små silverpaket. Koka som vanligt fast då kanske med lite längre koktid. När de är klara sköljer du hela paketen i kallt vatten och öppnar försiktigt. La voilá – vackra marmorerade ägg! Vill du att ha äggen till dekoration kan du fukta hushållspapper med matolja och gnida på äggen så glänser de fint.
 

Färga och mönstra ägg

Färga påskägg

Att färga ägg är något som är roligt att göra ihop med barnen. Äggen kan färgas i en mängd olika vackra nyanser med hjälp av mat som du hittar i ditt eget skafferiet. Vill du göra extra vackra ägg kan du sätta på ett klistermärke eller rub on i form av en bokstav på ägget innan du färgar det. När ägget är färdigfärgat tar du av bokstaven och kan skriva ord med bokstäverna på äggen.

Börja med att koka ihop en lösningen med hjälp av exempelvis kaffe, rödkål eller gurkmeja för att få en vacker nyans. Tänk på att lösningarna färgar av sig, använd tillbehör av metall eller engångsmaterial. Lägg sedan I äggen och låt dem ligga två timmar eller över natt beroende på starkt färgade ägg du vill ha.

Recepten ger ett slutresultat på ungefär 2,5 dl färgvätska vardera vilket kan vara lämpligt för att kunna färga 1-2 ägg åt gången i små behållare.

Mönstra ägg

Stoppa varje ägg i en strumpa, jag använder knästrumpor.
Stoppa in t ex skal av rödlök, gul lök, blad etc, dra åt strumpan & gör en knut.
Klipp av, gör en knut i ändan, stoppa in ett ägg, lägg in lite löv eller vad ni nu vill ha & knyt ihop.
 
Lägg äggen i en kastrull tillsammans med skal frän 2-3 rödlökar, täck med vatten, låt koka upp & koka 5-8 min.
Slå av vattnet & kyl ner äggen lite med kallt vatten. Man kan även lägga färdigkokta ägg i färgvätska precis som ovan, men nylonstrumpa omkring sig.
 
 
Klipp av knutarna & ta ut äggen.
Vipps så har du "Naturligt mönstrade" påskägg :)

Marängöverbakad fruktsallad med lime

Recept för 4 personer

  • 2 st Kiwi
  • 0,5 st Ananas
  • 1 st Apelsin
  • 1 st Mango
  • 1 st Passionsfrukt
  • 2 st Lime, finrivet skal och saften
  • 0
  • 2 st Äggvitor
  • 75 g Socker
Gör så här
  1. Skala och skär alla frukter i små fina botar. Gröp ur passoinsfrukten och blanda allt i en stor skål.
  2. Riv limeskalet fint och pressa ur saften. Blanda i fruktsalladen.
  3. Blanda äggvitorna och sockret i en bunke och vispa till hårt skum över vattenbad.
  4. Fördela fruktsalladen i skålar.
  5. Spritsa eller klicka marängsmeten över fruktsalladen.
  6. Bränn med brännare eller i ugn på grilleffekt, tills marängen blivit gyllenbrun.

 

 


Frappé

Frappé
ca. 7 isbitar
ca.2 msk grädde
2½ dl kallt vatten
3 tsk pulverkaffe
sugrör
 
Ta ett stort glas, typ ölstop, och sätt isbitar i det. Häll över grädde. Ta en shaker (jag har Tupperwares) och sätt vattnet och pulverkaffet i den och skaka rejält. Häll över i glaset. Rör om med ett sugrör och drick!
 

Färga ägg – helt naturligt!

Färgade ägg är nästan ett måste på påskbordet. Här får du tips hur du kan sätta färg – the natural way. Och kom ihåg - ägg från glada hönor smakar såå mycket bättre på alla sätt!

 

Det här kan du färga dina ägg med:

Blåbär ger en blågrå färg

Rödbeta ger en rödcerise färg

Gula lökskal ger en gulbeige färg

Spenat ger en lätt grön färg

Gurkmeja ger en gul färg

Så här gör du: Blanda valfri råvara med vatten, en skvätt vinäger och lite salt (det binder färgen). Lägg i äggen och låt koka upp. Vill du ha ett mer batikfärgat utseende lägger du äggen i lite aluminiumfolie. Du kan också göra fina ränder med hjälp av gummi- snoddar. Koka i ca 8 min. Vill du ha kraftigare färg på äggen kan du låta de stå och dra i färgningen över natten.


Trolldeg

4 dl vetemjöl
3 dl salt
2 msk alun (finns på apoteket)
3 msk matolja
5 dl kokhett vatten
Karamellfärg
 
Blanda de torra ingredienserna
Häll i karamellfärgen i det kokande vattnet (fördelas lättare i degen då)
Häll i vätskan och oljan i mjölblandningen
Knåda ihop till en slät deg
Förvaras i en burk eller på se i kylen

Proteinbar

  • 1,5 dl Proteinpulver
  • 1 banan
  • 2 äggvitor
  • 3 msk vatten
  • 3 msk mandelsmör
  • 2 msk kakao
  • 1 dl paranötter
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl valnötter
  • 50 g choklad med 90 % kakaohalt

1. Mixa banan och äggvita, häll upp i en skål och tillsätt därefter proteinpulver, kakao mandelsmör och vatten. Rör om noga.

2. Mixa paranötter till de blir som mjöl och fördela det jämnt i blandningen tillsammans med linfröna. Hacka valnötter och chokladen och blanda i det tillsammans med solrosfröna i proteinsmeten.

3. Lägg bakplåts papper på en plåt på vilken du sedan fördelar smeten till en jämn stor fyrkantig kaka. Grädda sedan i ugn på 175 grader i 25 minuter

 

 


Sesamknäcke

 
SESAMKNÄCKEBRÖD
4 dl sesamfrö (50/50 skalade och oskalade)
2 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost
2 ägg
1 msk kokosfett (el smör)
½ tsk salt
 
Blanda alla torra ingredienser med osten. Blanda ner äggen och kokosfettet - gärna med en stavmixer så osten blir riktigt finfördelad.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i 225 grader ca 10-15 minuter.
Tag ut plåten och skär brödet i lagom stora bitar. Lägg tillbaka brödbitarna så glest du kan på plåten och låt torka i ugnen på 75-100 grader tills det är riktigt torrt.
Förvara i en tättslutande burk. Jag har förstås mina i en Tupperwareburk...!! :D
 

Kyckling gryta med mango chutney

5-6 portioner

ca 800g Kycklingfilé

1 st gul lök

1 st gul paprika

100g färska champinjoner

1 msk tomatpuré

1 dl mango chutney

½ dl kycklingfond

5 dl matlagningsgrädde

2 dl vatten

maizenaredning

salt & peppar

oregano

 

Gör så här:

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, stek gyllenbruna i Ultra pro i ugnen. Salta & peppra.

Dela paprikan, löken och champinjonerna i mindre bitar och stek även dom i ultra pro, salta & peppra. Tillsätt kycklingen.

Häll i kycklingfond, vatten, mango chutney, tomatpuré, oregano och matgrädde. Låt puttra en stund.

Red av med maizenaredning och smaka av med salt och peppar.


Ryttarkaka

Toscakaka / Ryttarkaka / Chokladkokoskaka
4 ägg
6 dl socker
3 dl
vetemjöl
8-9 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
180 g
smör
+  100 g mörk grovhackad blockchoklad (valfritt)
 
Botten : 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sedan i med alla övriga ingredienser. Smörj en långpanna & häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader 15 minuter. Ta ut ur ugnen och bred över glasyren. Stoppa sedan in i ugnen ca 10 minuter till så att glasyren får lite knäckfärg.
Glasyr :
75 g smör, 2 dl socker,
1 ½ dl sirap, 1 ½ dl grädde, 200 g kokosflingor.
Vispa ihop allt utom kokosflingorna i en kastrull och låt sjuda 5 minuter, så den tjocknar.
Ta kastrullen från plattan, tillsätt kokos och rör om.
 
 
 
 

Vitchoklad och lime kladdkaka

Det här behöver du:

  • 100 g vit choklad
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 125 g Turkisk yoghurt (kesella eller naturell yogurt)
  • 2½ dl vetemjöl
  • saft & skal från en lime
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt

Gör såhär:

Smörj & bröa (kokos använde jag) en form, ca 21 cm i diameter. Smält chokladen och smöret tillsammans i en skål i micron . (Jag har en microplus kanna från Tupperware). Rör socker, ägg och yoghurt till en jämn smet, pressa i limen och riv ner skalet.  Tillsätt därefter smör/choklad och blanda noga. Blanda mjöl, vaniljsocker, bikarbonat och salt. Rör ner det i smeten lite i  taget.

Häll smeten i formen och grädda på crispfunktionen i ca 6-7 minuter eller 20-25 minuter i 200° vanlig ugn!

När kakan svalnat vore det gott att äta den med vispad grädde och frysta hallon/blåbär/jordgubbar.

Bröa formen med kokosflingor så får kakan en god smak!


Microfiber dukar

Mikrofiber Handdukar av högsta kvalitet med unika täta vävningar och utmärkta uppsugningsförmågor. Det fuktfria materialet ger dig perfekt resultat på blanka ytor – utan märken. De är designade för att användas i både urvridna och torra tillstånd

Handtvätta Mikrofiber Handdukarna innan de används första gången. De bör sedan tvättas med liknande färger i 60 °C i tvättmaskin och gärna i separat textilpåse, för att undgå att andra textilier skadar mikrofibrerna. Undvik användning av skölj- eller blekmedel. Får inte användas som grytlapp eller grytunderlägg.

Mikrofiber Köksset

 

Mikrofiber Handdukar av högsta kvalitet med unika täta vävningar och utmärkta uppsugningsförmågor. Det fuktfria materialet ger dig perfekt resultat på blanka ytor – utan märken. De är designade för att användas i både urvridna och torra tillstånd.

Setet består av Mikrofiberhandduk Disk, Mikrofiberhandduk Universal, Mikrofiberhandduk Kök och Mikrofiberhandduk Rostfritt Stål.

Handtvätta Mikrofiber Handdukarna innan de används första gången. De bör sedan tvättas med liknande färger i 60 °C i tvättmaskin och gärna i separat textilpåse, för att undgå att andra textilier skadar mikrofibrerna. Undvik användning av skölj- eller blekmedel. Får inte användas som grytlapp eller grytunderlägg.

Använd dem till: varje handduk har sitt eget användningsområde. Dimensioner: Mikrofiberhandduk Kök: L: 40 cm B: 63 cm, Mikrofiberhandduk Disk: L: 10 cm B: 15 cm, Mikrofiberhandduk Universal: L: 30 cm B: 30 cm, Mikrofiberhandduk Rostfritt Stål: L: 25 cm B: 25 cm

Mikrofiber Hushållsset

Mikrofiber Handdukar av högsta kvalitet med unika täta vävningar och utmärkta uppsugningsförmågor. Det fuktfria materialet ger dig perfekt resultat på blanka ytor – utan märken. De är designade för att användas i både urvridna och torra tillstånd

Setet består av Mikrofiberhandduk Fönster, Mikrofiberhandduk Golv och Mikrofiberhandduk Damm.

Handtvätta Mikrofiber Handdukarna innan de används första gången. De bör sedan tvättas med liknande färger i 60 °C i tvättmaskin och gärna i separat textilpåse, för att undgå att andra textilier skadar mikrofibrerna. Undvik användning av skölj- eller blekmedel. Får inte användas som grytlapp eller grytunderlägg.

Använd dem till: varje handduk har sitt eget användningsområde. Dimensioner: Mikrofiberhandduk Fönster: L: 40 cm B: 40 cm, Mikrofiberhandduk Golv: L: 60 cm B: 50 cm, Mikrofiberhandduk Damm: L: 35 cm B: 30 cm


Micro Gourmet Muffins

2 ägg
1 dl brun farin
60 g smör
2 msk flytande honung
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 msk mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Häll ägg och brun farin i SpeeyChef och vispa till en luftig massa.
Smält smör i MicroPlus Kannan i micron ca 30 sekunder
Häll honung, vaniljsocker, kanel, mjölk och det smälta smöret i SpeedyChef.
Blanda noga.
illsätt mjöl och bakpulver och blanda försiktigt.
Fördela blandningen i 8 MicroGourmet Portionsformarna (eller i Silikon 7 muffins)
Fyll till drygt hälften i formarna.
Fyll 400 ml vatten i vattenbehållaren till MicroGourmet 101.
Ställ skålen på vattenbehållaren och formarna i skålen
(använder du 7 muffins så puffa till formen så det inte sluter tätt.)
Sätt locket på MicroGourmet.
Tillaga i microvågsugn i 17 minuter på 650 W.
Ta ut formarna ur MicroGourmet direkt, låt dem inte stå kvar där.
Låt muffinsen svalna i ett par minuter innan du tar dem ur formarna.
med Liten Degskrapa. Ät dem varma direkt eller låt dem svalna i portionsformarna och förvara med locket på.

Observera: Durkslaget och locken till MicroGourmet Portionsformarna används inte vid tillagningen

Piggelin

4 glas                                                                                                                                                                                                                                                        

Ingredienser

8 cl vodka

8 cl Pisang Ambon

8 cl färskpressad citronsaft

8 msk Vit Sirap

Blanda samman, häll upp i fyra glas fyllda med is


Hemlagad ägglikör

Ingredienser

5 äggulor

3 1/4 dl Florsocker

1 1/2 dl mjölk, 3%

1 dl vispgrädde

1 msk Vaniljsocker 

20 cl vodka eller annan okryddad snaps

 

Koka upp mjölk och vaniljsocker. Låt kallna. Vispa äggulor och florsocker pösigt och rör ner i den kalla vaniljmjölken. Tillsätt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Rör i spriten, lite i taget. Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur, annars är risken stor att likören skär sig. Ställ likören i kylskåp och låt stå i minst två veckor för att mogna. Hållbar i kylskåp i ytterligare 2 veckor.


Micro Gourmet

Den perfekte damper til mikroovnen.

MicroGourmet är en innovativ lösning för ångkokning i mikrovågsugnen på ett enkelt, snabbt och nyttigt sätt.

Produkten består av en vattenbricka, en skål, en sil och ett lock. Du kan både tillbereda grönsaker och fisk/kyckling på samma gång. MicroGourmet kommer snabbt att bli en av dina favoritprodukter i köket.

Använd den till: Damping af grøntsager, fisk
Dimensioner: Ø: 26,3 cm H: 13,7 cm


Påskmuffins

Påskmuffins

10-12 stycken

Ingredienser

100 g mandelmassa

150 g smör eller margarin

3/4 dl´Ljust Muscovadoråsocker

1 krm salt

3 ägg

1 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

1/2 tsk bakpulver

1 msk Vaniljsocker

Kräm

200 g Philadelphia cheese naturell

1 dl Florsocker

Gul hushållsfärg

Garnering

2 dl kokosflingor

Gul hushållsfärg

Godisbitar

 

Börja med garneringen genom att blanda gul färg med vatten och blanda med kokosflingor och rör om tills flingorna är gula. Låt torka utbrett på en bricka eller plåt.

Riv mandelmassan och blanda den med smör, muscovadoråsocker och salt. Rör i äggen, ett i sänder. Blanda båda mjölsorterna, bakpulvret och vaniljsockret och rör sedan in i smeten. Häll upp i silikonmuffinsformen. Grädda mitt i ugnen i knappt 200 °C i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler.

Blanda samman osten och florsockret och färga detta gult. Bred krämen uppe på muffinsen. Doppa dem därefter i kokosflingorna. Sätt godisbitar som ögon och näbb på muffinsen.

 


Påsk-Pavlova med citrongrädde och passionsfruktsås

6-8 portioner

Ingredienser

4 äggvitor

2 1/2 dl Strösocker

1 msk maizenamjöl

1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning

1/2+2 dl vispgrädde

3 dl lemoncurd

Sås

4 passionsfrukter

1 dl vatten

1 tsk färskpressad citronsaft

3 msk Dansukker Gelésocker Multi

Garnering

Aprikoser

Vispa äggvitorna till fast skum med speedy chefen. Tillsätt hälften av sockret under fortsatt vispning. Tillsätt resterande socker och vispa i ytterligare ca 5 minuter. Blanda i maizenamjöl och vinäger. Bred ut smeten till en cirkel, cirka 30 cm i diameter, på silikon bakunderlag. Dra upp sidorna något med hjälp av en slickepott så att det blir en krater. Grädda mitt i ugnen i 150 °C i 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen och låt kakan stå kvar tills den är kall.

Rör ut lemoncurden i en halv deciliter grädde. Resten av grädden vispas till fast skum. Vänd ner lemoncurdblandningen i den vispade grädden. Fyll Pavlovan med lemoncurd-grädden. Lägg på aprikoserna.

Dela och skrapa ur kärnorna ur passionsfrukterna. Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull och koka i en halv minut. Låt svalna. Ringla över såsen och servera direkt.

Går även att göra som potionspavlovor. Dock kan gräddningstiden skilja.

 


Build n´ Shape

Gör fina portionsanrättningar.

Forma förrätter och desserter så att de är i portionsform när du serverar dem.

Använd dem till: utformning av förrätter och desserter. Dimensioner: 1 behållare: 1,25 dl D: 7,7 cm H: 13,8 cm


Pasta gratäng

ca 12 dl Gammaldags Idealmakaroner
1 gul lök
1 liten röd paprika
ca 1 dl majs
400 g kassler
Milda Culinesse att steka i
2 msk mjöl
en skvätt vatten
5 dl mjölk
2 dl grädde
1 tsk Alpnaering vitlökspulver
salt och peppar
ca 1 dl riven ost
 
Koka makaronerna enligt anvisning på paketet. Hacka löken fint. Skär kasslern i tärningar och hacka paprikan. Stek först löken en stund, ha sedan i kassler, majs och paprika och låt det steka med en stund. Häll på mjölk och grädde. Blanda vatten och mjöl i en shaker och häll det i stekpannan. Krydda. Låt puttra en stund. Häll makaronerna i botten på en gratängform (jag använde min superfina Ultra Pro från Tupperware). Häll kasslersåsen över och blanda det hela. Strö över riven ost och gratinera i ugnen ca 20 min i 200 graders värme.
 

Festlig lakritstryffel

Festlig tryffel (ca 20 små tryfflar)
200g mörk choklad, 70% (jag tog Fazers Ögon Premium)
1 dl vispgrädde
0,5 dl krossad Tyrkisk Peber (tyrkisk peppar)
flingsalt av god kvalitet

Gör så här
Hacka chokladen och lägg den i en bunke, koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör tills allt smält och blandat sig väl.

När tryffelmassan svalnat något blanda i Tyrkisk Peber och slå upp i en  form klädd med plastfilm. (Jag använde Tupperware iskubsform!) Låt  tryffeln stelna i kyl över natten och skär den sedan i små fyrkantiga  bitar.

Dekorera varje tryffelbit med en saltkristall vid servering.

Marschmallowfondant

Marshmallowfondant som förkortas MMF, har samma egenskaper som sugarpaste, dvs. man kan göra lock på tårtor, göra figurer, färga den och allmänt dekorera med den. Den är gjord på Marshmallow
förstås, florsocker, vatten och lite olja. Relativt enkelt och snabbt att göra
och det blir dessutom billigare än köpt sugarpaste.
Viktigt  är att smörja in händer, arbetsbord  och skålen i vilken du micrar Marshmallow,
med t.ex. cocosfett, därför att det kan bli väldigt kletigt annars och känslan
av panik infinner sig lätt när man står där med händerna som med klister och
telefofonen ringer..tro mig, har varit där.

Viktigt råd: om den upplevs lite torr och hård när man börjar jobba med den kan man
knåda i lite olja så att den blir smidig igen. Man ska alltid knåda MMF (gäller
även sugarpaste) få den att bli smidig och elastisk
innan man
börjar jobba med den och göra figurer eller lock.


Receptet räcker för att täcka en tårta på 23 cm i diameter, plus
dekoration.


Ingredienser
200 g marshmallows
2 msk vatten
Pastafärg, frivilligt (ganska praktiskt att färga den samtidigt)
400-500 g florsocker
1 msk matolja (rapsolja använder jag).
 
Klipp marshmallown i småbitar och häll vattnet över dem. Micra tills de har smält i micropluskannan, rör om till en
jämn smet.
Tillsätt en msk olja (och några droppar pastafärg om så önskas) för smidighetens
skull.
På arbetsbordet (kan göras i skål också) häller du ut florsockret (börja med 400 g).
Gör en grop i mitten. Häll smeten i gropen och jobba snabbt upp en deg. Knåda den så att den blir
smidig.
Plasta sedan in den ordentligt och förvara den i en lufttät  burk/bytta.

Kan användas efter ett dygn. Knåda den smidig innan du använder den.

Hur gör man en tårta i sugarpaste/ marsipan/ marshmallowfondant?

Jag bakar alla mina tårtbottnar (anslag är det korrekta ordet egentligen) själv. Vill du göra det enkelt för dig så köper du färdigbakade anslag. Smidigt men smakar inte alls lika gott som hembakade. :)
 
Anslagen gör jag alltid en dag innan. Dagen därpå är de mer "stabila" när jag sedan ska dela dem (och så smular de mindre). Har du bråttom kan du lägga anslagen i frysen någon timme. Jag förvarar anslagen i rumstemperatur och täcker dem med plastfolie (man får vara försiktig eftersom de är "bräckliga"). Vill du vara ute i god tid kan du även förbereda och göra anslagen någon vecka innan och frysa in dem.

Normalt gör jag ljusa anslag men ibland vill jag kunna smaksätta med ex kakao (chokladanslag), rivet skal av lime/citron/apelsin, vanilj eller en smakessens.
Tårtfyllning
Efter att anslagen är bakade måste du bestämma dig för vad tårtan ska ha för fyllning. Om det ska vara mousse eller fluff så behöver du förbereda detta minst en dag innan tårtan ska fyllas. Ska du enbart ha ex hallongrädde (rörda/mosade hallon + uppvispat grädde) kan detta göras samma dag som tårtan ska fyllas.

När fyllningen väl är klar ska tårtbottnarna/anslagen fyllas. En bra och fast fyllning gör att tårtan blir hög och jämn.

Förslag på smakkombinationer är:
- Blåbär/Vit choklad
- Rårörda bär/Vit choklad
- Blåbär/Ahlgrens bilar
- Choklad/Apelsin
- Choklad/Banan
- Hallonmousse/Dumle
- Hallon/Geisha
- Hallon/Vit choklad
- Hallon/Choklad
- Jordgubb/Lime
- Jordgubb/Dumle
- Kokos/Lime
- Päron/After Eight

Det finns inga gränser för smakkombinationerna utan det är bara att experimentera fram sina egna favoriter!
 
Efter att bottnarna har fyllts tar jag plastfolie runt om hela tårtan. (För att tårtan  inte ska bli torr.) Nu får den stå i ca 1 dygn i kylskåpet och "gosa"  till sig. OBS! Den kan stå längre, smakerna blandar sig nästan mer om den står 2 dygn! Detta gör också att tårtan blir mer stabil när du till nästa  steg ska spackla och täcka den.
 
Spackling
En tårta spacklas för att få en jämn och fin yta under sugarpasten/ marsipanen/ marshmallowfondanten. Du kan spackla med antingen smörkräm eller vanligt hårt uppvispat grädde. Snyggast resultat får du med smörkräm men jag tycker inte om själva smaken så jag brukar oftast spackla med grädde. Ett undantag är dock denna underbara frosting som är så god och passar bra att spackla med.

Nackdelen med grädde är att om det är varmt ute (svensk sommar) så kan tårtan "sjunka ner" lite pga av att den spacklade grädden smälter litegrann! Jag ska testa några fler smörkrämsfrostingrecept och se om inte någon faller mig i smaken :)

OBS! Viktigt här att tänka på är att om du använder sugarpaste som lock och har spacklat med grädde måste du "fodra" locket genom att pensla på smält smör innan du lägger på det. (Kommer ej att ge någon bismak på tårtan.) Detta för att skapa en "skyddsbarriär" mellan grädden och sugarpasten. Annars kan sugarpasten "smälta" av fukten i fyllningen. Använder du marsipan kan marsipanlocket "svettas" om du inte fordrar det.

Köper du färdig sugarpaste kan jag rekommendera märket Ballina som inte smälter även om du täcker den direkt på grädden.

Antingen kan du spackla tårtan dagen innan serveringen eller samma dag (beroende på hur mycket tid du har att spackla, täcka och dekorera själva tårtan). Har du spacklat tårtan måste du täcka den på nästan en gång!
Täcka tårtan med sugarpaste/ marsipan/ marshmallowfondant
Jag har hittills nästan bara använt mig av enbart sugarpaste när jag täcker mina tårtor. (Vid några tillfällen har jag haft 2/3 sugarpaste och 1/3 marsipan. Smaken blir så mycket godare än 100 % sugarpaste tycker jag.) Tror dock att tekniken är densamma oavsett om det är sugarpaste, marsipan eller marshmallowfondant.

Knåda sugarpasten (ca 500 g till en normalstor tårta) så den blir mjuk och följsam. Kavla därefter ut den tills den är ca 3-4 mm tjock. Ett tips är att ha en non-stick kavel (min är från Tupperware). Använd gärna Maizena majsstärkelse så sugarpasten inte fastnar när du kavlar. Locket kan kavlas tunnare men risken är stor att den då kan spricka.

Kavla ytan på sugarpasten större än tårtan (jag brukar ta anslagets diameter + höjden på den fyllda tårtan gånger 2 + lite till som marginal för att få den rätta storleken). Om ytan är för liten blir det fula veck i kanten och det vill vi ju inte ha!

Lägg nu det färdigkavlade locket försiktigt på den spacklade tårtan. Försök få det i mitten.
 
Använd händerna eller en "smoother" och jämna till locket. Börja från mitten och fortsätt utåt och ner på kanterna. Se till att alla luftbubblor under locket försvinner. Blir det veck är det bara att lyfta lite på locket och "smeka" bort vecket.

När kanterna är raka och fina skär du bort den överflödiga sugarpasten/ marsipanen/ marshamallowfondanten. Använd en pizzaskärare eller en vass kniv och skär några mm från kanten (sugarpaste har en tendens att dra ihop sig lite).

Tips! Ibland gör man ett kantband eller dylikt längst ner på tårtan och det är för att dölja skavankerna kring just skärningen. (Vissa dagar blir det inte fint alls hur snyggt man än skär bort det överflödiga.)

Nu är det dags att dekorera tårtan efter eget tycke och smak!

OBS! Täck inte den färdiga tårtan i kylskåpet med tårtkupa (plast eller glas)! Kondens kan uppstå vilket gör att sugarpasten kan "smälta". Tårtan trivs bäst om den lämnas som den är.

Som ni förstår efter att ha läst detta inlägget så tar det en hel del tid att göra en tårta... men roligt är det!

Lycka till! :)
 
 

Frusen polkagris paj

Pajdeg; 20 chokladsmåkakor
2 msk kakao
25 g smält margarin
 
Fyllning;
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering
 
Blanda pajdegens innehåll i en bunke , tryck ut i tupperwares pajform, som sedan förvaras i frysen. Vispa grädden i speedy chefen, blanda försiktigt ned marshmallowfluffen och pepparmyntsolja efter smak. Lägg undan 1/3 av smeten. Krossa pokagrisar i mortel och blanda ned i den större smeten. Tag ut pajformen ur frysen och bred ned polkagrissmeten i formen.
Tag resterande smet och häll i några droppar röd karamellfärg. Smeta ut denna smeten ovan den andra. Gör med kniv mönster i smeten. Ställ in pajen i frysen i minst 5 timmar. Dekorera med polkagrisar innan servering tillsammans med varm eller kall chokladsås.
 

Honungslimpa

Det är alltid gott med nygräddat bröd. Prova vår goda honungslimpa– enkel, saftig och ljuvligt god!

3 msk flytande ekologisk honung
3 msk mörk sirap
25g smör
2,5 dl filmjölk
25g jäst
2 tsk flingsalt
4 dl vetemjöl special
2 dl rågsikt

Smält smöret och rör i honung, sirap och filmjölk. Värm vätskan tills den är fingervarm. Smula jästen i en bunke och slå över degspadet. Tillsätt vetemjöl, rågsikt och salt lite i taget tills degen blir följsam och fin. Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter under handduk. Lägg degen på mjölat bakbord och forma en fin limpa (grädda den gärna i en brödform) Grädda bröden i mitten av ugnen, 175 grader varmluft i ca 35 minuter.
 

Kyckling bröst med broccoli

2 personer

25 g färsk basilika

4 stjälkar persilja

1 lök

2 kycklingbröst (cirka 400 g)

Salt och peppar

600 g broccoli

• Hacka basilika och persilja i Herb Chopper

och därefter löken.

• Strö kycklingbrösten med salt och peppar

och lägg över kryddörtblandningen.

• Lägg dem i durkslaget och

låt vila i 15 minuter.

• Skölj och dela broccolin i

buketter. Lägg broccolin

i skålen.

• Fyll vattenbrickan med

4 dl vatten och sätt skålen

och durkslaget ovanpå.

Lägg på locket.

• Ånga i mikrovågsugn i 25 minuter

vid 800 Watt och låt därefter vila i

5 minuter före servering.

 


Tackgåvor v.14-17 Alternativ tackgåva Ultra pro kvadrat

UltraPro™ Kvadrat 2 l

När minimumförsäljningen på din demonstration är 4 000 kr får du den magiska UltraPro™ Kvadrat 2 l, som

klarar allt i en behållare: frysning, tillberedning och servering. Kan användas vid temperaturer från -25 till +250 °C.

 


Tackgåvor v.14-17 Allegra 7,4 dl och 1,5 l

 

Allegra 7,4 dl och 1,5 l

En modern serie för servering och förvaring.

 

 


Fokus produkt v.14-17 I want it alla CLEAN

Köp båda Mikrofiberhandduksset OCH Modulett-serien

för ENDAST 999 kr.

 


Fokus produkt v.14-17 Microfiber

Mikrofiberhushållsset

Setet består av: Mikrofiberhandduk Fönster, Mikrofiberhandduk Damm och Mikrofiberhandduk Golv.

Rek. ca.pris: 327 kr specialpris: 219 kr

Mikrofiberköksset

Setet består av: Mikrofiberhandduk Disk, Mikrofiberhandduk Universal, Mikrofiberhandduk Kök, Mikrofiberhandduk Rostfritt Stål, Mikrofiberhandduk Skursvamp.

Rek. ca.pris: 455 kr specialpris: 299 kr

 

 

Köp båda set och få en Mikrofiberhandduk Glasögon

SPECIALPRIS:499kr

 


Fokus produkt v.14-17 Modulett set

Modulett (7)

Städa i hyllor och skåp, köp den smarta Modulett-serien och fyll behållarna med torrvaror som nötter, mjöl, pasta.

Setet består av: 5 dl, 1,1 l (2), 1,7 l (2), 2,3 l, 2,9 l.

Pris: 799 kr


Fokus produkt v.14-17 Recycline by Tupperware

Recycline™ by Tupperware

Squeegee, The Wave & Hållare till hushållspapper är tillverkade av minst

50% återvinningsplast. Använd Squeegee här fönstret eller duschen ska skrapas

fri från vatten och The Wave för att hålla ordning på t.ex. EcoPure2 1 l i kylskåpet

Köp alla tre för: 199 kr


Fokus produkt v.14-17 MicroGourmet

MicroGourmet

Ångning i mikrovågsugn innebär sund, snabb och enkel matlagning samtidigt som färgen,

konsistensen och aromen bevaras. Med MicroGourmet kan du tillbereda både varmrätt

och tillbehör på samma gång. Recepthäfte medföljer.

Rek. ca.pris: 749 kr

specialpris: 649 kr

 


Fokus produkt v.14-17 EcoPure2 Kvadrat 1 l (2)

Kranvatten är billigare än att köpa vatten på engångsflaska.

Köp de smarta flaskorna på 1 l – spara pengar och skona miljön.

Pris: 199 kr

 


Fokus produkt v.14-17 T-chefseries gryta 5,7l

T chefseries™ Gryta 5,7 l

Den exklusiva T chefseries™ Gryta 5,7 l är idealisk till stora portioner. Få tips och idéer hos din konsulent och läs

mer om serien i Magasinet. Rek. ca.pris: 2 199 kr specialpris: 1 999


Anders Coleslaw

400 g spröd vitkål eller spetskål

1,5 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 matsked koncentrerad apelsinjuice (15 ml)

1-2 matskedar Dijonsenap (15-30 ml)

flingsalt och svartpeppar

• Strimla vitkålen tunt på

MandoChef och lägg den sedan några minuter i

iskallt vatten i

Salladsslunga II 4 l och låt den rinna av och torka ordentligt.

Lägg kålen i

Allegra Skål 3,5 l

• Vispa samman alla ingredienser till dressingen med

Plastvisp i

Bake-to-Basics Mini Vispskål

och blanda i kålen. Smaka av med flingsalt

och svartpeppar.

Låt salladen vila i kylen minst en timme.

 


Morots cupcakes

3 dl brunt farinsocker

4 ägg

200 g morötter

100 g valnötskärnor

Rivet skal av 2 citroner

3,5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk mald kanel

Crème

200 g färskost naturell

(t.ex. Philadelphia)

200 g mjukt smör

1 - 2 dl florsocker

Kornen från 1 vaniljstång

·

 

Vispa farinsocker och ägg i ExtraChef med vispinsaten isatt. 

Byt ut vispinsatsen med knivinsatsen.

·Skär morötter i bitar på 2-3 cm. Häll dem i ExtraChef och

finhacka morötter och valnötter. 

Riv citronskal på Riv I Box.

Tillsätt rivet citronskal, mjöl, bakpulver och kanel och mixa. 

Sätt Silikon Cupake Form på ett bakgaller, fördela smeten i

Silikon Cupcake Form och grädda kakorna i cirka 20 minuter

vid 180 ºC. 

Rengör ExtraChef. Sätt i vispinsatsen och vispa färskost,

smör, florsocker och vaniljkorn. Häll crèmen i TupperChef

Spritspåse.Kakorna dekoreras när de har svalnat.

 

 


Toscana bröd

Toscanabröd
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
3,5 dl vatten
25 g jäst
1 msk olivolja
1 tsk honung eller sirap
Olivolja till pensling
Havssalt och torkad timjan
• Häll mjöl och salt i Junior Vispskål 3 l.
• Häll vatten i Bake-to-Basics Måttkanna 1 l och rör ut jäst,
olivolja och honung i vattnet tills allt har lösts upp.
• Häll blandningen i mjölblandningen och rör med Rörslev.
Degen ska vara klistrig.
• Ställ åt sidan för jäsning i 1 timme.
• Förvärm ugnen till 220 °C och häll degen i
UltraProTM Cocotte 1.8 l. Pensla med olivolja med Silikon Pensel och strö med havssalt och torkad timjan. Låt efterjäsa i cirka 30 minuter.
• Sänk temperaturen till 180 °C och grädda i cirka 30 minuter.


Medelhavsbröd

6 pers

100 g kärnfria svarta oliver

2 ägg 4 msk olivolja

4,5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk socker

1 dl mjölk

150 g fetaost

grovt salt

½ tsk torkad timjan

 

  • Börja med att sätta på ugnen på 180º C. Lägg Silikon Brödform på en bakplåt.
  • Hacka oliverna grovt med TupperChef Universalkniv. Lägg 6-8 hela oliver åt sidan.
  • Häll ägg och olivolja i Snabb Shaker och blanda tills blandningen skummar.
  • Häll i mjöl, bakpulver, oliver (förutom de 6-8 hela oliverna), socker, mjölk och blandningen från Snabb Shaker i Bake-to-Basics Vispskål 3,5 l. Blanda till en jämn deg med hjälp av Degskrapa.
  • Fördela degen i Silikon Brödform. Smula fetaost över och pressa ner de hela oliverna i degen. Strö grovt salt och torkad timjan över.
  • Baka brödet i ugnen i ca. 50 min. tills ovansidan är gyllenbrun och brödet är klart. Ta ut brödet ur formen med det samma. Servera t ex Spansk tomatsoppa till, medan brödet fortfarande är varmt.

Spansk tomatsoppa

4 pers

1-2 röda chili

2 vitlöksklyftor

1 lök

1 stor röd paprika

70 g skivad chorizokorv

2 msk olivolja

2 tsk söt paprika

5 dl färdig tomatsås

3 dl vatten ½ grönsaks-buljongtärning

2 tsk rödvinsvinäger

1 tsk brunt farinsocker

salt och peppar färska basilikablad

  • Hacka chili och vitlök fint med TupperChef Kockkniv.  Skär löken i fyra lika stora bitar. Skär även paprikan och chorizoskivorna i stora bitar. Häll ingredienserna i Quick Chef med knivinsats och hacka dem ytterligare.
  • Lägg de hackade ingredienserna, oljan och paprikan i UltraPlus 3 l. Blanda med Degskrapa. Lägg locket på och tillaga i mikrovågsugnen på 750 W i 7 min. Rör om bland ingredienserna efter ca. 3 min.
  • Tillsätt tomatsås, vatten, smulad buljongtärning, vinäger och farinsocker i UltraPlus 3 l. Tillaga i ytterligare 8 min. med locket på. Rör om i soppan under tiden.
  • Smaksätt med salt och peppar, dekorera med basilikablad och servera med t ex Medelhavssbröd

 


LCHF Bröd

10 ägg
2.5 dl vatten/kokosmjölk
1,5  dl kokosnötmjöl
1 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
1- 1,5 dl grovhackade paranötter (jag tog valnötter)
1 msk ljusa psylliumfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
2 msk vitvinsvinäger (jag hade bara vit balsamvinäger hemma)
1-2 tsk salt

Vispa ägg mycket fluffigt, gjordes i Tupperwares Speedy Chef
Tillsatt vatten, vitvinsvinäger och salt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan äggsmeten
till blandningen  .

Blanda väl.
Blanda in försiktigt hackadenötter.
Klä en avlång brödform med bakpapper lr ta fram Din silikonbrödform.

Häll  smeten i formen.
Grädda  brödet i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 50-60 minuter. 

Ha koll de sista 10 minuterna, för du kan behöva täcka brödet fast det behövde inte
jag :)
 

Allt i ett pasta

6 pers

1 stor lök

2 röda paprikor

1 färsk chili

1 msk olja

750 g hackat nötkött

3 vitlöksklyftor

5 dl färdig tomatsås

2 l vatten

2 kött- och grönsaks-buljongtärningar

2,5 dl rödvin

200 g tomatkoncentrat

1 msk brunt farinsocker

1 msk ketchup

2 tsk oregano

500 g pasta, t ex rosetter, skruvar eller penne

2,5 dl frysta ärtor salt och peppar

200 g fetaost eller parmesan

  • Skär löken i stora bitar med TupperChef Universalkniv. Lägg i löken i Mini Quick Chef och hacka. Paprika och chili hackas fint med TupperChef Kockkniv.
  • Värm oljan i T chefseriesTM Gryta 5,7 l. Bryn köttet medan du rör om med Rörslev.Pressa vitlök med Vitlökspress och tillsätt tillsammans med lök, paprika, chili, tomatsås, 1 liter vatten, smulade buljongtärningar, rödvin, tomatkoncentrat, brunt farinsocker, ketchup och oregano. Lägg på locket och låt maträtten få puttra i 30 min.
  • Blanda i pasta, ärtor och 1 liter vatten i maträtten, lägg på locket och låt det koka upp i ca. 10 min. tills pastan är al dente. Smaksätt med salt och peppar. Maträtten smakar bäst om den avnjutes med en gång, pastan blir nämligen mjuk av att ligga för länge i såsen. Dekorera med fetaost eller med parmesan riven i Multikvarn, servera.

 


Potatis muffins

7 muffins form (Silikon 7
Muffins)


4 hg mandelpotatis
2 tsk fänkålsfrön
2 dl vispgrädde
salt, pepper
3 ägg

Gör så här:
• Sätt ugnen på 175°C.
• Skala potatisen och strimla potatisen med
BtB Rivjärn med julienneplattan monterad.

• Fördela potatisen i Silikon 7
Muffins.
Strö fänkålsfrön, salt och pepparöver
potatisen.

• Vispa ägg och grädde
och häll över potatisen.

• Tillaga
i ugn ca 30 minuter tills potatisen är gyllene och mjuk.

• Vänd ut potatismuffinsen på ett fat och servera.


Tips!

Byt ut fänkålsfrön mot en hackad
vitlöksklyfta som blandas med potatisstrimlorna
 

4 italienska salladsdressingar

Basrecept
1dl olivolja
4 msk balsamvinäger
1 tsk senap
Salt & Peppar
 
Med honung
Tillsägg 1 msk honung till basreceptet
 
Med citron
Tillsätt 1 msk färskpressad citronsaft, pressad i citruspressen i basreceptet
 
Med vitlök
Tillsätt 1 pressad vitlöksklyfta till basreceptet
 
Blanda enkelt alla dessa dressingar i snabbschackern
 
 

Vasaloppet

Legat hela morgonen och kollat Vasaloppet och ätit lite oreos, så gott. Snart dags för 5 milen. Sen dags att åka hem och packa resväskan. Imorn bär de av på rehab för ryggen, dags att börja tro på mirakel!!


Så gott

Efter morgonträning så ligger jag i sängen och kollar svtplay och skidor. Till de äter jag min favorit, guacamole. Men är godast hemmagjord, idag va jag lat och fuska


RSS 2.0