Hur gör man en tårta i sugarpaste/ marsipan/ marshmallowfondant?

Jag bakar alla mina tårtbottnar (anslag är det korrekta ordet egentligen) själv. Vill du göra det enkelt för dig så köper du färdigbakade anslag. Smidigt men smakar inte alls lika gott som hembakade. :)
 
Anslagen gör jag alltid en dag innan. Dagen därpå är de mer "stabila" när jag sedan ska dela dem (och så smular de mindre). Har du bråttom kan du lägga anslagen i frysen någon timme. Jag förvarar anslagen i rumstemperatur och täcker dem med plastfolie (man får vara försiktig eftersom de är "bräckliga"). Vill du vara ute i god tid kan du även förbereda och göra anslagen någon vecka innan och frysa in dem.

Normalt gör jag ljusa anslag men ibland vill jag kunna smaksätta med ex kakao (chokladanslag), rivet skal av lime/citron/apelsin, vanilj eller en smakessens.
Tårtfyllning
Efter att anslagen är bakade måste du bestämma dig för vad tårtan ska ha för fyllning. Om det ska vara mousse eller fluff så behöver du förbereda detta minst en dag innan tårtan ska fyllas. Ska du enbart ha ex hallongrädde (rörda/mosade hallon + uppvispat grädde) kan detta göras samma dag som tårtan ska fyllas.

När fyllningen väl är klar ska tårtbottnarna/anslagen fyllas. En bra och fast fyllning gör att tårtan blir hög och jämn.

Förslag på smakkombinationer är:
- Blåbär/Vit choklad
- Rårörda bär/Vit choklad
- Blåbär/Ahlgrens bilar
- Choklad/Apelsin
- Choklad/Banan
- Hallonmousse/Dumle
- Hallon/Geisha
- Hallon/Vit choklad
- Hallon/Choklad
- Jordgubb/Lime
- Jordgubb/Dumle
- Kokos/Lime
- Päron/After Eight

Det finns inga gränser för smakkombinationerna utan det är bara att experimentera fram sina egna favoriter!
 
Efter att bottnarna har fyllts tar jag plastfolie runt om hela tårtan. (För att tårtan  inte ska bli torr.) Nu får den stå i ca 1 dygn i kylskåpet och "gosa"  till sig. OBS! Den kan stå längre, smakerna blandar sig nästan mer om den står 2 dygn! Detta gör också att tårtan blir mer stabil när du till nästa  steg ska spackla och täcka den.
 
Spackling
En tårta spacklas för att få en jämn och fin yta under sugarpasten/ marsipanen/ marshmallowfondanten. Du kan spackla med antingen smörkräm eller vanligt hårt uppvispat grädde. Snyggast resultat får du med smörkräm men jag tycker inte om själva smaken så jag brukar oftast spackla med grädde. Ett undantag är dock denna underbara frosting som är så god och passar bra att spackla med.

Nackdelen med grädde är att om det är varmt ute (svensk sommar) så kan tårtan "sjunka ner" lite pga av att den spacklade grädden smälter litegrann! Jag ska testa några fler smörkrämsfrostingrecept och se om inte någon faller mig i smaken :)

OBS! Viktigt här att tänka på är att om du använder sugarpaste som lock och har spacklat med grädde måste du "fodra" locket genom att pensla på smält smör innan du lägger på det. (Kommer ej att ge någon bismak på tårtan.) Detta för att skapa en "skyddsbarriär" mellan grädden och sugarpasten. Annars kan sugarpasten "smälta" av fukten i fyllningen. Använder du marsipan kan marsipanlocket "svettas" om du inte fordrar det.

Köper du färdig sugarpaste kan jag rekommendera märket Ballina som inte smälter även om du täcker den direkt på grädden.

Antingen kan du spackla tårtan dagen innan serveringen eller samma dag (beroende på hur mycket tid du har att spackla, täcka och dekorera själva tårtan). Har du spacklat tårtan måste du täcka den på nästan en gång!
Täcka tårtan med sugarpaste/ marsipan/ marshmallowfondant
Jag har hittills nästan bara använt mig av enbart sugarpaste när jag täcker mina tårtor. (Vid några tillfällen har jag haft 2/3 sugarpaste och 1/3 marsipan. Smaken blir så mycket godare än 100 % sugarpaste tycker jag.) Tror dock att tekniken är densamma oavsett om det är sugarpaste, marsipan eller marshmallowfondant.

Knåda sugarpasten (ca 500 g till en normalstor tårta) så den blir mjuk och följsam. Kavla därefter ut den tills den är ca 3-4 mm tjock. Ett tips är att ha en non-stick kavel (min är från Tupperware). Använd gärna Maizena majsstärkelse så sugarpasten inte fastnar när du kavlar. Locket kan kavlas tunnare men risken är stor att den då kan spricka.

Kavla ytan på sugarpasten större än tårtan (jag brukar ta anslagets diameter + höjden på den fyllda tårtan gånger 2 + lite till som marginal för att få den rätta storleken). Om ytan är för liten blir det fula veck i kanten och det vill vi ju inte ha!

Lägg nu det färdigkavlade locket försiktigt på den spacklade tårtan. Försök få det i mitten.
 
Använd händerna eller en "smoother" och jämna till locket. Börja från mitten och fortsätt utåt och ner på kanterna. Se till att alla luftbubblor under locket försvinner. Blir det veck är det bara att lyfta lite på locket och "smeka" bort vecket.

När kanterna är raka och fina skär du bort den överflödiga sugarpasten/ marsipanen/ marshamallowfondanten. Använd en pizzaskärare eller en vass kniv och skär några mm från kanten (sugarpaste har en tendens att dra ihop sig lite).

Tips! Ibland gör man ett kantband eller dylikt längst ner på tårtan och det är för att dölja skavankerna kring just skärningen. (Vissa dagar blir det inte fint alls hur snyggt man än skär bort det överflödiga.)

Nu är det dags att dekorera tårtan efter eget tycke och smak!

OBS! Täck inte den färdiga tårtan i kylskåpet med tårtkupa (plast eller glas)! Kondens kan uppstå vilket gör att sugarpasten kan "smälta". Tårtan trivs bäst om den lämnas som den är.

Som ni förstår efter att ha läst detta inlägget så tar det en hel del tid att göra en tårta... men roligt är det!

Lycka till! :)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0