Smulans flufftårta
Tårtbotten:
5 ägg, ganska stora, annars 6 ägg
2½ dl strösocker
1,2 dl vetemjöl
1,2 dl potatismjöl
3½ tsk bakpulver
1-2 msk vaniljsocker
Nougatfluff:
3 dl vispgrädde
100 g nougat
Ahlgrens bilarfluff:
3 dl vispgrädde
80 Ahlgrens bilar
Pastafärg om du vill ha fin färg på fluffet, annars blir den lite gråvit
Vit chokladfrosting:
90 g vit choklad
150 g smör
150 g Philadelphiaost
4-6 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Strössel
5 ägg, ganska stora, annars 6 ägg
2½ dl strösocker
1,2 dl vetemjöl
1,2 dl potatismjöl
3½ tsk bakpulver
1-2 msk vaniljsocker
Nougatfluff:
3 dl vispgrädde
100 g nougat
Ahlgrens bilarfluff:
3 dl vispgrädde
80 Ahlgrens bilar
Pastafärg om du vill ha fin färg på fluffet, annars blir den lite gråvit
Vit chokladfrosting:
90 g vit choklad
150 g smör
150 g Philadelphiaost
4-6 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Strössel
Gör så här
Ugnen på 175 grader
Börja med att smörja och bröa en form med löstagbar kant.
Du kan bröa med mannagryn, mjöl, ströbröd tex
Vispa ägg och socker poröst och vitt.
Blanda torr ingredienserna i en skål.
Sen häller du det torra i socker/ägg smeten.
Vispa inte, det räcker att röra, men se till att allt blandas noga
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, använd provsticka.
Om det behövs täck över formen med folie för att den inte ska bli bränd.
Börja med att smörja och bröa en form med löstagbar kant.
Du kan bröa med mannagryn, mjöl, ströbröd tex
Vispa ägg och socker poröst och vitt.
Blanda torr ingredienserna i en skål.
Sen häller du det torra i socker/ägg smeten.
Vispa inte, det räcker att röra, men se till att allt blandas noga
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, använd provsticka.
Om det behövs täck över formen med folie för att den inte ska bli bränd.
Tårtbotten kan du göra och ha i frysen fram tills du ska ha den. Annars gör du den två dagar i förväg.
(Dagen efter att du gjort en tar du ur den ur formen och delar i tre delar.)
Samma dag som du gör botten gör du fluffen.
Detta för att dom ska stå i kylen över natten.
Fluffen
Det är lika tillvägagångssätt med båda fluffen.
Värm grädden i en kastrull. Får EJ koka!!
Lägg i nougaten/ bilarna( men ej tillsammans:))
Låt smälta på låg värme. Rör lite då och då och se till att det ej kokar.
Det tar längre tid för bilarna att smälta, men det går!
När nougaten resp. bilarna smält, ställ in kastrullerna i kylen över natten.
Dagen efter, delar du ju tårtan som jag skrev.
Sen tar du och vispar fluffen med en elvisp. Den med bilarna är som en fast smet, men den blir fluffig när du vispar den. Den med nougaten är blaskig och blir mer som vispad grädde när man vispat klart den.
Båda fluffen ska bli ganska fasta i konsistensen. Jag brukar tänka att det ska gå att spritsa dom. För man kan ju även ha fluffen ovanpå tårtan eller på cupcakes.
När fluffet är klart är det bara att breda ut fluffet på varsitt lager.
Sen kan tårtan stå kallt tills dagen efter om du föredrar att dekorera den då, eller så gör du den klar på en gång.
Jag brukar göra den klar dagen innan och ha den i kylen över natten. Sen tar jag fram den ca en timme innan den ska ätas.
Vit choklad frosting
Smält den vita chokladen i micron
Vispa smöret lite luftigt och sen i med chokladen.
I med philadelphia osten och vaniljsockret.
Du avslutar med florsocker och ta lite i taget av det.
När du hällt i 4 dl så vispa noga så det blir lite fluffigt. Om det behövs så tillsätter du mer florsocker. Frostingen ska vara fast och gå att spritsa om man vill det.
När du tycker frostingen är klar är det bara att breda det på tårtan eller både breda och spritsa den.
Avsluta med tex strössel över hela.
Hoppas det ska smaka!
Kommentarer
Trackback