Banazatårta


Kinesisk-inspirerad kyckling med böngroddar

Ångkokningstid: 18 min, 800 Watt

Vilotid: 5 min

Huvudrätt för 2 personer

2 kycklingbröst

250 g böngroddar

1 lök

2 msk vegetabilisk olja

2 vitlöksklyftor

3 msk soja

2 msk sesamolja

Fyll vattenbehållaren med 400 ml vatten.

Skär kycklingbrösten på tvären i 3–4 tjocka skivor. Lägg dem i durkslaget.

Skölj böngroddarna och lägg dem i skålen.

Ställ skålen på vattenbehållaren och durkslaget i skålen. Sätt på locket.

Tillaga i mikrovågsugn i 18 minuter i 800 W.

Låt rätten vila i MicroGourmet i 5 min.

Hacka löken och bryn den i olja i T chefseries Junior Wok eller en T chefseriesGryta medans MicroGourmet är i mikrovågsugnen.

Pressa vitlök och låt den steka med.

Rör i soja och sesamolja. Häll såsen över kycklingen vid serveringen. Servera med t.ex. ris.

 

 


Dragonkryddad lax med grönsaker

Ångkokningstid: 25 min, 800 Watt

Vilotid: 5 min

Huvudrätt för 2 pers

400 g morötter

1 lök

2 laxfiléer

ev ett salladsblad

10 blad färsk dragon

eller 1 tsk torkad

4 tsk grädde

salt och peppar

Fyll vattenbehållaren med 400 ml vatten

Riv morötterna på Bake-to-Basics Rivjärn.

Hacka lök, blanda med morötterna och lägg grönsakerna i skålen.

Lägg laxfiléerna i durkslaget med skinnsidan nedåt. (Ev. på ett salladsblad för att undvika att det droppar ned saft i skålen och för att underlätta rengöringen.)

Strö dragon över laxen.

Ställ skålen på vattenbehållaren och durkslaget i skålen. Sätt på locket.

Tillaga i mikrovågsugn i 25 minuter i 800 W.

Låt rätten vila i MicroGourmet i 5 min.

Servera laxen på en bädd av grönsaker, häll grädde över och krydda med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd.


Sommarpaj

150 g margarin
1 dl socker
3 dl mjöl eller (1½ dl mjöl + 1½ dl havregryn)
1 tsk bakpulver
Säsongens bär eller frukt.

Smält smöret i Microplus kannan. Blanda i resten rör med rörslev eller silikonskrapan.

Ta så mycket av säsongen bär eller frukt som du vill ha (Rabarber, äpplen, päron, vinbär, hallon, plommon, bananer, krossad annans som runnit av lite grann + skalet av en citron + saften av citronen) lägg i botten på Ultra plus rund eller kvadrat.

Täck med paj degen.
Grädda i ugn på 200 grader i ca 20-25 min.
Servera med vanilj sås.

Lycka till!

Mint maränger

Här kommer mintsmaken väl till pass tillsammans med de söta i marängen som en fin brytning! En gott alternativ med denna smak till marängswiss och chokladsås! Receptet är inte krångligt alls och marängerna blir luftiga och lite sega i mitten! Förvara i stora glasburkar med lock eller varför inte som gå-bort-present!
 
16 st stora
Det här behöver du :
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 krm salt
1 krm ättika (Perstorps)
1 tsk pepparmint Arom (Dr. Oetkers använder jag)
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker, salt, ättika och arom. Fortsätt vispa marängsmeten över vattenbad (sjudande, ej kokande) tills marängen blir sidenblank. Fyll en spritspåse och spritsa ut marängerna på bakplåtspappersklädd plåt. Torka i ugn på 100 grader ca 2 timmar.
tupperware_spritsmaränger

Giftfritt eget rengöringsmedel

Så här gör du ditt egna gift fria rengöringsmedel

1. Lägg skal från två apelsiner i en glasburk.
2. Fyll på med ättiksprit så det täcker skalen.
3. Låt stå i två veckor.
4. Sila vätskan och häll upp till hälften i en sprayflaska.
5. Fyll resterande av flaskan med vatten.
 

Toscakaka

100 g smör
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde eller mjölk
 
Glasyr:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 påsar (à 35 g) mandelspån
 
GÖR SÅ HÄR:
  
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Man kan även använda tupperwares runda silikonform. Tips: Använd 1½ smet då formen är lite större.
  3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver, smöret och vätskan. Häll smeten i formen.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 min.
  5. Förbered under tiden glasyren.
  6. Blanda samman ingredienserna i en kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat. Bred glasyren på kakan.
  7. Grädda ytterligare 15 min eller tills den fått färg.


Papperssprits

Jag rekommenderar att göra den här pappersspritsen om du ska skriva på tårtor eller göra annan smått dekoration. Funkar även med Tupperwares sprits eller squeeze it.
 
 
 
Allt du behöver för att göre en papperssprits är bakpapper och en sax! Jag ska visa dig hur, se på bilderna nedanför!

1.Klipp diagonalt rätt över.

2.vänd det klippta pappret åt detta håll (se bild 3).

3.Nu är det dags att rulla. Ta tag i hörnet längst upp (fingrarna hamnar i och tummen utanför). rulla ett varv… …och ytterligare ett.

4.Nu ska skarven mötas där de andra skarvarna har bildat ett slags ”kors”. Möts den här blir hela den yttersta skarven helt rak från däruppe enda ner till spetsen. Gör du såhär blir det lättare att spritsa, ett jämnare flöde kommer ut.

5.Nu viker vi ner den här kanten(se bild 6) ner i struten. Klart!

6.När du fyllt din strut ska den vikas åt rätt håll. Rätt, vikt bort från skarven. Fel, vikt mot skarven. Kom ihåg att klippa hålet försiktigt, bättre att börja med ett för litet och sedan klippa större.

 


choklad dekorationer

 
Kom ihåg....Övning ger färdighet.
Jag rekommenderar inte att använda blockchoklad. Non temp choklad fungerar bra, typ Marabou

Ratatouille med aubergine och timjan

Ångkokningstid: 25 min, 800 Watt

Vilotid: 5 min

Tillbehör för 3–4 personer

4 små tomater

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 paprika

1 liten aubergine

1 liten zucchini

1 tsk salt

2 msk olivolja

1 msk torkad timjan

Fyll vattenbehållaren med 350–400 ml vatten (inte mer eftersom grönsakerna ger ifrån sig en del vätska).

Skölj grönsakerna och skär dem i grova bitar. Lägg dem i Quick Chef i 2 eller 3 omgångar och hacka till en lämplig storlek, inte för små bitar. Lägg varje färdighackad portion i skålen.

Häll salt, olja och timjan över de hackade grönsakerna i skålen. Blanda med degskrapan.

Ställ skålen på vattenbehållaren. Sätt på locket. (Durkslaget används inte.)

Tillaga i mikrovågsugn i 25

Låt grönsakerna vila i MicroGourmet i 5 min.

Servera som tillbehör till många olika rätter.

minuter i 800 W.

 

 


Kryddiga köttbullar med broccoli och sockerärtor

Ångkokningstid: 25 min, 800 Watt

Vilotid: 5 min

Huvudrätt för 2 personer

1 lök

1/2 dl persilja

200 g nötfärs

2 msk curry

1 tsk salt

2 msk olja

50 g riven ost

1 ägg

1 vitlöksklyfta

1/2 dl ströbröd

400 g broccoli

200 g sockerärtor

Fyll vattenbehållaren med 400 ml vatten.

Hacka lök och persilja i Mini Quick Chef.

Blanda lök, persilja, kött, curry, salt, olja, ost och ägg i Vippskål 1,5 l. Tillsätt pressad vitlök.

Forma 22 små köttbullar.

Rulla köttbullarna i ströbröd och lägg dem i durkslaget. Se till att de inte ligger ända upp till kanten, utan lägg dem hellre närmare mitten.

Skölj broccolin, dela den i stora buketter och lägg dem i skålen.

Ställ skålen på vattenbehållaren och durkslaget i skålen. Sätt på locket.

Tillaga i mikrovågsugn i 25 minuter i 800 W.

Lyft locket och durkslaget av skålen och fördela sockerärtorna i skålen ovanpå broccolin. Sätt ihop MicroGourmet igen och låt sockerärtorna ångas medan rätten vilar i MicroGourmet i 5 minuter.

Servera med ris.

 


Hemmagjorda krukor

 
Ovan har ni lite inspiration på saker man kanske har hemma som man kan plantera i. Inget som kostar några extra pengar, utan vardagsting. Det är bara din fantasi som sätter stopp.t

Paprika kyckling med purjolök och parmesan

Ångkokningstid: 25 min, 800 Watt

Vilotid: 5 min

Huvudrätt för 2 personer

1 äggula

2 msk vatten

2 msk parmesanost

4 msk ströbröd

1 msk paprika

1 tsk salt

2 kyckling eller kalkonbröst

4 purjolökar

2 msk grädde

Fyll vattenbehållaren med 400 ml vatten.

Rör ut äggulan i 2 msk vatten i Bake-to-Basics Vispskål 6,5 dl.

Riv parmesan i Multikvarn med fin rivinsats.

Blanda ströbröd, riven parmesan, paprika och salt i Bake-to-Basics Vispskål 3,5 l.

Doppa kycklingbrösten i ägget först och sedan i ströbrödsblandningen så att de täcks helt. Lägg dem i durkslaget.

Skölj purjolökarna. Skär dem i skivor och lägg skivorna i skålen.

Ställ skålen på vattenbehållaren och durkslaget i skålen. Sätt på locket.

Tillaga i mikrovågsugn i 25 minuter i 800 W.

Låt rätten vila i MicroGourmet i 5 min.

Häll grädde över purjolöken före serveringen. Servera med t.ex. nudlar.

 

 

 

 


Egen sugarpaste

Man kan göra egen sugarpaste till sina tårtor och dekorationer. Jag tycker att den här sugarpasten är lättarbetat och smidig. Den är väldigt enkel att göra och dessutom är det praktiskt att alltid kunna ha sugarpaste hemma istället för att behöva beställa hem varje gång man ska göra någon dekoration eller täcka en tårta. Jag stötte på det här receptet första gången hos Tove och har sett det på flera ställen efter det. Jag gör så här.


SUGARPASTE

1 msk gelatinpulver
60 g kallt vatten (0,6 dl)
175 g vit sirap (1,25 dl)
1 msk glycerol (det finns på apoteket)
2 msk neutral olja eller kokosfett (jag använder rapsolja)
800-900 g florsocker
ev smak och färg
 
Gör så här:
Blanda gelatinet med det kalla vattnet. Låt stå tills det blandningen stelnat. Ställ blandningen över ett vattenbad och hetta upp tills det har löst sig. Tillsätt sirap och glycerol och blanda ordentligt. Rör i oljan/fettet och ta bort skålen från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg.

Låt blandningen svalna något. Jobba in florsockret lite i taget och blanda väl. Jag använder elvispens degkrokar på låg hastighet. Den ska vara lite kladdig, för den stelnar något och är lättare att arbeta med om den inte är för torr. Dessutom kan man alltid ha i mer florsocker när man arbetar med sugarpasten. På bilden nedan ser ni hur min sugarpaste ser ut när jag blandat klart.
Häll ut sugarpsten på plastfolie och plasta in den väl. Den är väldigt kladdig nu.
Lägg i tät påse och i tätslutande burk. Låt stå minst ett dygn innan du använder den. Den står bra i rumstemperatur och eftersom det nästan bara är socker klarar den sig nästan hur länge som helst.

Skapa krukor av tidningspapper

Förutom Tupperware och bakning och matlagning ägnar jag mycket av min lediga tid till att driva upp fröer just nu till sommare. Jag har kommit fram till att man aldrig kan säga, att man inte har råd. Så jorden jag använder kostar 25kr för en påse och jag planterar fröer från olika prisklasser. Finns väldigt bra och prisvärda fröer på Lidl, Dollar, ÖoB m.fl. På lågprisbuktiker brukar de ha väldigt många sorter och bra priser.
 
Just nu är det dags att plantera chili, paprila och tomat bland annat. Och man behöver inte ha drivhus och extra ljus nu, det enda man behöver är en fönster bänk.
Jag tycker det är jätte kul att kunna förse sig själv med egenodlat under sommaren. Och det är mycket tack vare Tupperware som jag kan odla i den skala jag kan. Genom det jag tjänar köpte jag ett växthus och en drivbänk i fjol. OCh nu har jag riktigt blodad tand.
Det som gror just nu hemma hos mig är: 6 sorters tomatplantor, blomkål, 3 sorters lök. Tagetes, 3 sorters astrar, Physalis, Lobelia, CHili och Paprika.
En viktig sak att komma ihåg: Det är bara ca 75% av fröna som gror eller till och med mindre. Så lyckas man inte att driva upp vissa sorter så behöver det inte vara ditt fel!!
 
Nedan följer en video om hur man viker sina egna krukor i tidningspapper. Naturvänligt och enkelt. Bara att plantera ner hela krukar i jorden eller en större kruka.
 
 

Fokus Produkt v. 18-21 Salladsslunga, Smooth Chopper,Slice n’ Star och Slice n’ Star Stjärna

Salladsslunga, Smooth Chopper, Slice n’ Star och Slice n’ Star Stjärna

I en handvändning är årstidens sallader och dressingar klara för servering.

Rek. ca.pris: 1287 kr Köp hela setet för Vårpris: 999 kr

Få fräsch och spröd sallad med denna oumbärliga salladsslunga som skonsamt slungar bort vattnet från salladen.

Salladsslungan är perfekt till tillberedning och förvaring. Använd den när du slungar sallad, kryddörter och grönsaker, förvarar sallad och grönsaker i kylskåpet, tinar upp matvaror eller serverar sallad.

Med praktisk bromsfunktion. Hålet i locket används till att hälla ut överskott av vatten.

Använd den till: Slunga sallad, förvara sallad Dimensioner: D: 25,5 cm H: 14,7/18,6 cm

Det idealiska köksredskapet till att hacka, mixa, emulgera, vispa och blanda ingredienser.

Smooth Chopper har många användningsområden tack vara de 2 insatserna. Allt efter vad du önskar att tillbereda, väljer du mellan knivbladen eller vispen. De vassa knivbladen hackar snabbt färska kryddörter, medan vispen blandar milkshakes, smoothies m.m.

Behållaren är transparent så att du kan hålla ett öga på resultat under tiden, och har måttangivelser för varje 50 ml upp till 600 ml. Undersidan av botten har glidsäker beläggning som säkrar stabilitet.

Särskilt anpassad för: Milkshakes, dressingar m.m. Dimensioner: 7,3 dl D: 10,8 cm H:15,3 cm

Med ett enkelt tryck skärs hårdkokta ägg, champinjoner eller annan mjuk mat upp i skivor med Slice n’ Star.

Använd den till: Jordgubbar, hårdkokta ägg, svampar etc. Dimensioner: L: 12,6 cm B: 9,9 cm H: 7,6 cm


Fokus Produkt v. 18-21 Build n´ shape (2st)

Build n’ Shape (2)

Med tomater, mozzarella och lite hemlagad pesto kan du severa portionsanrättningar till dina gäster. Använd också Build n’ Shape när du ska göra läckra desserter. Recepten finns att tillgå på min blogg samt på tupperware.se.

Vårpris: 149 kr

Gör fina portionsanrättningar.

Forma förrätter och desserter så att de är i portionsform när du serverar dem.

Använd dem till: utformning av förrätter och desserter. Dimensioner: 1 behållare: 1,25 dl D: 7,7 cm H: 13,8 cm


Fokus Produkt v. 18-21 Avanti set (7st)

Avanti-set (7st)

Avanti Skål 5 dl (2), 1,3 l, 2,5 l och 4,3 l. Avanti Salladsbestick och Avanti Sil.

Rek. ca.pris: 648 kr Vårpris: 499 kr

 

Ge bort ett fint set med skålar från Avanti-serien och gläd mottagarna med vacker design i hög kvalitet. Setet består av 4 praktiska skålar i storlekarna 5 dl, 1,3 l och 2,5 l.

Skålarnas lock har praktiska ytor som är lätta att gripa tag om, vilket gör locket väldigt enkelt att ta av och på. Locken har även en bred kant som säkrar ett bra grepp när de tas ut ur kylskåpet. Utsidan är matt så att repor syns mindre tydligt medan insidan är slät och lätt att rengöra.

Skålen har ett lock med en praktisk flik som gör det lätt att ta av. Skålen och silen har en bred kant som ger bra grepp. Utsidan är matt så att repor inte syns så tydligt och insidan är slät och lätt att rengöra. Silen är praktisk när du ska skölja och tina mat.

Använd den till: Sallad, pastasallad m.m. Dimensioner: Skål 4,3 l: D: 25,5 cm, H: 14,5 cm. Sil: 25,5 cm, H: 13 cm. Salladsbestick: L: 26 cm

 


Fler förslag på marsipanrosor

 
Detta är en super bra video som visar på ett lätt sätt hur man kan göra rosor på olika sätt.
 

Söta marsipan rosor

Att göra egna marsipanrosor är roligt och riktigt enkelt! Genom att pensla på färg på blommorna och bladen efteråt får du en mer verklighetstrogen look. Så sätt igång och öva och gör tårtan till en blomexplosion!
 
Du kan använda både färgad och ofärgad marsipan eller sugarpaste. Sugarpaste är ett bra alternativ om man är nötallergiker eller inte gillar smaken av mandel (kolla ingrediensförteckningen ordentligt). Sugarpaste är dessutom kritvit. Finns att köpa på hobbybutiker som Panduro.

Vill du ha en svart ros? Använd i så fall svart pastafärg, eller blanda röd och blå karamellfärg.

Du behöver:

Marsipan eller sugarpaste Karamellfärg eller pastafärg Tunn, ren pensel Eventuellt plastfolie

Så här gör du:

1. Rulla små kulor av marsipanen.

2. Tryck ut kulorna till tunna kronblad med pekfingret mot bordet. Om du lägger kronbladen mellan ett par bitar plastfolie medan du formar dem får du tunnare bitar utan att det kladdar.

3. Rulla ihop ett kronblad löst till en rulle

4. Fäst de andra kronbladen omlott kring rullen. Kläm bara fast dem längst ner.

5. När alla kronblad sitter på, vik ut kanterna så att blomman ser verklig ut.

6. Skär av "stubben" som bildats så att undersidan blir platt

7. Måla med karamellfärg utspätt med vatten. Om du tonar kronbladen ser de mer verkliga ut.

Gör bladen: Färga marsipan grön och kavla ut. Skär ut blad och måla struktur med grön karamellfärg. Forma bladen så att de ser mer levande ut.

Tips: Bläddra i en flora så kommer du att hitta inspiration till fler blommor – låt fantasin flöda!

 

 


Fokus Produkt v. 18-21 Dubbelt durkslag

Dubbelt Durkslag

Set med två durkslag som är mycket stabila. Passar till flera olika storlekar av skålar från Tupperware.

Vårpris: 199 k

r

 

En praktisk Sil med dubbelfunktion.

Dubbel Sil kan användas var för sig eller tillsammans. Den stora silen på ”fot” kan ställas stabilt i vasken så att man inte behöver ”jonglera” med både sil och t ex en gryta. Eftersom den står på en ”fot” och därmed höjs upp från vasken, rinner vätskan snabbare bort.

Brug den til: Rensa grönsaker, Tina djupfrysta matvaror, Sila vattnet från kokta grönsaker och spaghetti. Dimensioner: Stor Sil: 2 l Ø: 23 cm (inkl. Handtag 35,5 cm) H: 11 cm Liten Sil: 4 dl Ø: 20 cm (inkl. Handtag 34 cm) H: 4 cm


Fokus Produkt v. 18-21 Ventsmart (3st)

VentSmart (3st)

Håll frukt och grönsaker färska längre i VentSmart-behållarna! VentSmart Låg 1,8 l, VentSmart Hög 1,8 l och VentSmart Hög 4,4 l. Se också värdinneerbjudandena på VentSmart.

Rek. ca.pris: 717 kr Vårtpris: 549 kr

 

Förvara frukt och grönsaker under optimala förhållanden och förläng deras hållbarhetstid.

Locket har ett integrerat ventilationssystem med möjlighet att ställa ventilen i 3 olika lägen så att mängden syre som släpps in anpassas till frukt- och grönsakstypen. Instruktioner för hur du använder ventilen är tryckt direkt i plasten på produkten så att du enkelt kan se vilket ventilläge du ska använda för respektive frukt- eller grönsakssort.

Skåror i bottnen gör att innehållet ligger ovanför eventuellt kondensvatten i behållaren vilket säkrar bättre luftcirkulation och därmed också korrekt ventilation när behållaren staplas.

Behållarna från VentSmart är transparanta så man lätt kan se innehållet.

Det mjuka locket är enkelt att ta av och sätta på.

Använd den till: Förvaring av frukt och grönsaker

 


Fokus Produkt v. 18-21 Salad to go

Salad-To-Go

Gör en sund lunch till jobbet eller till picknicken. Fyll minibägaren med dressing till salladen.

Rek. ca.pris: 279 kr nu 199kr

 

 

Den perfekta matlådan för den som vill leva nyttigt.

Lägg sallad, dressing och bestick i en och samma behållare och ta med en god sallad till jobbet, skolan, på utflykten m.m. Praktiskt, smart och nyttigt!

Använd den till: Alla typer av sallad – grönsallad, pastasallad, fruktsallad m.m. Dimensioner: Innehåll: 1,5 l, Ø: 19,4 cm, H: 12 cm. Liten behållare. Innehåll: 60 ml, Ø: 5,3 cm, H: 5,8 cm. Bestick. L: 16 cm, B: 2 cm, H: 1 cm

 


Jordgubbsallad

150 g babyspenat eller annan sallad

800 g jordgubbar

1 rödlök

50 g rostade pinjekärnor

Dressing

2 dl olja

1 dl balsamvinäger

1 msk vatten

1 tsk socker

1 tsk sojasås

Lite salt

• Skölj och slunga salladen i Salladsslunga II 4 l • Skölj jordgubbarna, skär av toppen med U-series Örtkniv

och skär jordgubbarna i skivor med slice n´star. Skär löken i tunna ringar med U-Series Örtkniv

• Fördela frukt och grönsaker i Avanti Skål 4,3 l

• Vispa dressingen i Smooth Chopper och fördela den över salladen

• Strö över rostade pinjekärnor.


Tackgåvor v.18-21 Exlusive tårtbox alternativt crystal wave rund (3st)

Exclusive Festbox

Fyll fatet med en tårta, cupcakes, eller arrangera ett urval av ostar, frukt eller grönsaker.

Exclusive Festbox är enkel att transportera och vacker att servera ifrån.

De smarta faten är vändbara. Den ena sidan har markeringar som gör det lätt att skära ut kakbitar. Den andra sidan är djupare och indelad i 6 fack som är idealiska till servering av ost eller frukt. Det praktiska handtaget gör det lätt att hålla i och transportera boxen. Locket hålls fast vid fatet med hjälp av handtaget som sätts fast i hålen. Det genomskinliga materialet gör att du lätt kan se innehållet.

Använd den till: Kakor, Smörgåsar, Frukt, Ost m m. Dimensioner: H: 19 cm, D: 31,5 cm

 

CrystalWave Rund (3st)

Värm upp middagsresterna från dagen innan och servera direkt ur skålen 1 l, 1,5 l och 2 l.

 

 


Kanderade blommor

Kanderade blommor är perfekt till att dekorera dina bakverk och desserter med. Gott att även smaksätta din hemgjorda glass med! Rosor är vanligt att kandera men nästan alla ätbara blommor blir fina när man kanderar dem. Det är lite pilligt och tidskrävande men resultatet brukar inte vänta på sig. För att få det frostliknande resultatet använd det finkoriga strösockret
 
Blommor som är fina att kandera:
Rosor, viol, krasse, tagetes, ringblommor, lavendel, syren, penséer, gurkört, citronmeliss
 
Du behöver:
En äggvita
en tesked vatten
florsocker eller finkornigt strösocker
en brödpensel
 
Sätt ugnen på 40 grader. Skölj och separera blombladen. Vill du kandera hela blomman eller knoppen behåll en bit av stjälken så blir det enklare att hålla. Låt torka på en handduk. Vispa en äggvita till hårt skum med en tesked vatten. När bladen är torra pensla på med äggvitan över hela bladet, är det små fina blommor kan det vara enklare att ta äggvitan på fingrarna och gnugga in. Det är viktigt att äggvitan täcker överallt, annars blir bladen/blomman brun och ful där man missat. Strö eller doppa bladen i sockret. Lägg bladen en och en på en plåt täckt med bakplåtspapper. In i ugnen i ett par timmar med luckan lite på glänt. De får gärna ligga kvar under natten. Förvara blommorna i tättförslutande glasburk med bakplåtspapper emellan. Håller sig i ca en månad.
 

Ätbara blommor

Vackra blommor ger en trevlig färgklick till matkreationen. De flesta blommor är ätbara men bör ej handlas hos blomsterhandlaren då dessa oftast är preparerade på olika sätt som gör dem som ett olämpligt livsmedel.

Ätbara blommor finns det gott om, både vilda och odlade. De kan användas i sallad, som dekoration eller som krydda. I handeln förekommer t.ex. penséer att köpa.
Maskrosblad kan blandas i salladen och blommorna är dekorativa. Andra ätliga blommor är indiankrasse, malva (Malope trifida), kryddtagetes (Tagetes tenuifolia), blomsterkrasse/indiankrasse (Tropaeolum majus) temynta (Monarda didyma), syren (Syringa), lavendel (Lavandula), tusensköna och klöver.

Kryddväxter har ofta fina och välsmakande blommor t.ex. gurkört, mejram, koriander, timjan och rosmarin. Blanda dem i salladen. Gräslökens lila blomklasar är vackra och extra smakrika på sillbordet. I skärgården finns ofta gräslök, vilket är ett välkommet tillskott för båtfolket.

Vissa ätliga blommor passar som dekoration t.ex. kronbladen från nejlika (Dianthus), ringblomma (Calendula), solros (Helianthus), stockros (Alcea), rosa rosor, pelargon (Pelargonium), daglilja (Hemerocallis),  tulpan (Tulipa) och lila, gula, rosa penséer/violer (Viola).

Blomblad kan blandas med socker och stötas i en mortel. Sockret kan man sen använda när man äter lite sura bär eller varför inte till morgonfilen. Eller så kan du smaksätta smör genom att lägga blomblad runt en smörbit i silduk som sedan får ligga svalt över natt.

Varning: Var säker på vad det är för blomma du stoppar i dig, att de inte är giftiga och inte är besprutade med diverse giftiga ämnen.

 

 


Tomatsallad

En sallad vi ofta har i vårt kylskåp och som är supergod på sommar som vinter är världens enklaste tomatsallad.
Man behöver:
Tomat
Rödlök
Vatten
Neutral olja
Rödvinsvinäger
Salt och peppar
ev. Persilja eller basilika
 
Anledningen till att jag inte skrivit några mått är att man gör så mycket man själv vill.
Man börjar med att antingen skivar eller hackar lök och tomat grovt.
Varvar dom i en bra burk, tex. allegra, sedan gör man en 1-2-3 vinegrätt
(1 del vinäger 2 delar olja och 3 delar vatten)salta och peppra efter smak, förslagsvis mycket!!
Sedan om man vill snygga till det lite hackar man persilja eller basilika över.
Skitgott och passar till all mat. Perfekt till sommaren med hemmaodlade tomater eller varför inte använda olika färger och smaker på tomaterna?

Favorit tee

Jag dricker mycket tee och är relativt kräsen. Vill helst ha koffein fritt, ört/krydd eller rött tee är favoriterna.
Yogi Tea har supergoa smaker


Förkyld

Idag är en dag som går i förkylningens tecken. Knappt sovit, näsa och ögon bara rinner.
För ca 2 veckor sedan började jag äta vitaminer, och för varje dag har jag bara blivit mer och mer förkyld! Någon som vet varför?
Nu har man fått lite tips på huskurer: gurgla saltvatten eller ta en sked med honung som man blandat ner färsk ingefära i.
Känns som om jag håller mig till the just nu iaf. Fler tips mottages gärna :)


RSS 2.0