Kanderade blommor
Kanderade blommor är perfekt till att dekorera dina bakverk och desserter med. Gott att även smaksätta din hemgjorda glass med! Rosor är vanligt att kandera men nästan alla ätbara blommor blir fina när man kanderar dem. Det är lite pilligt och tidskrävande men resultatet brukar inte vänta på sig. För att få det frostliknande resultatet använd det finkoriga strösockret
Blommor som är fina att kandera:
Rosor, viol, krasse, tagetes, ringblommor, lavendel, syren, penséer, gurkört, citronmeliss
Rosor, viol, krasse, tagetes, ringblommor, lavendel, syren, penséer, gurkört, citronmeliss
Du behöver:
En äggvita
en tesked vatten
florsocker eller finkornigt strösocker
en brödpensel
En äggvita
en tesked vatten
florsocker eller finkornigt strösocker
en brödpensel
Sätt ugnen på 40 grader. Skölj och separera blombladen. Vill du kandera hela blomman eller knoppen behåll en bit av stjälken så blir det enklare att hålla. Låt torka på en handduk. Vispa en äggvita till hårt skum med en tesked vatten. När bladen är torra pensla på med äggvitan över hela bladet, är det små fina blommor kan det vara enklare att ta äggvitan på fingrarna och gnugga in. Det är viktigt att äggvitan täcker överallt, annars blir bladen/blomman brun och ful där man missat. Strö eller doppa bladen i sockret. Lägg bladen en och en på en plåt täckt med bakplåtspapper. In i ugnen i ett par timmar med luckan lite på glänt. De får gärna ligga kvar under natten. Förvara blommorna i tättförslutande glasburk med bakplåtspapper emellan. Håller sig i ca en månad.
Kommentarer
Trackback