Lökbullar
Ingredienser: 8-10 bullar
25 gram jäst
1 tsk socker
2½ dl mjölk (rumstempererad)
1 tsk salt
50 gram mjukt osaltat smör
250 gram (2-3 st) lök
500 gram (8,5 dl ) vetemjöl
1 msk olivolja
Gör så här:
- Lös upp jäst och socker i mjölken, ½ dl, med rörslev i vispskålen. Låt blandingen vila tills den tjocknar lite, ca 10 min.
- Hacka löken i ExtraChefen (spara några ringar till garnering). Häll salt, smör, hackad lök samt resterande mjölk i vispskålen och blanda noga. Tillsätt mjöl, lite åt gången , och knåda till sist degen med händerna.
- Lägg lock på skålen och låt degen jäsa i 1 timme eller tills locket hoppar av.
- Slå ut luften ur degen och forma stora bullar. Lägg silikon bakunderlägg på bakgaller och lägg bullarna på bakunderlägget. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
- Förvärm ugnen till 180 °C.
- Pensla bullarna med olja med en pensel och lägg på några lökringar ovanpå.
- Baka i ca 25-30 minuter eller tills de är gyllenbruna.
- Låt bullarna svalna innan servering på ett bakgaller.
Kommentarer
Trackback