Fiskpinnar med äpple- och curry fraiche

1 kg mjölig potatis

2 dl Mjölk

1 msk Smör

2 msk hackad dill

1 rödlök

2 äpplen

1 tsk curry

1 paket fiskpinnar, ca 16 st

250g fryst spenat

2 dl crème fraiche

Salt och malen vitpeppar

Gör så här:

Skala, koka och pressa potatisen. Värm mjölken. Blanda i mjölk och smör till ett fluffigt mos. Blanda i dillen strax innan servering. Salta och peppra. Skala och finhacka rödlöken. Skär äpplena i tärningar. Blanda crème fraiche med äpplena och rödlöken. Krydda med curry, salt och peppar. Stek fiskpinnarna gyllene i smör i en stekpanna. Värm spenaten. Servera fiskpinnarna med curry- och äppelcrème fraiche, potatismos med dill och spenat.


Hel kyckling i ugn med grönsaker

1 kyckling, färsk eller fryst som tinats

200 g körsbärstomater

4-5 vitlöksklyftor

½ kruka timjan

6 potatisar

2 morötter

2 palsternackor

olivolja

salt och peppar

smör till pensling

till servering:

tzatsiki

sallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen i en ultra pro, alternativt en ugnssäker form, och fyll den med halverade tomater, vitlöksklyftor och timjan (så mycket som ryms, resten kan ligga runt kycklingen i formen). Gnid in kycklingens utsida med olivolja, salt, peppar och lite färsk timjan. Skala och skär rotfrukterna i skivor och fördela runt kycklingen. Ringla lite olja över dem och salta och peppra. In i ugnen ca 45 min eller tills kycklingens köttsaft är klar och rotfrukterna fått fin färg. Pensla gärna kycklingen med smält smör ett par gånger under tillagningen så får du en fin och knaprig skorpa. Servera med tzatsiki och en sallad.


Texmex gryta med vitlöksås

400 g köttfärs

1 1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

400 g fryst grönsaksblandning

1 burk passerade tomater

1 burk tomatsås

en klick Smör

4 msk crème fraiche

1 pressad vitlök

100 g riven ost, lagrad

Gör så här:

Forma stora köttbullar av färsen. Krydda dem med salt och peppar. Stek i smör på mellanstark värme tills de fått färg runt om. Hetta under tiden upp grönsaker, tomater och tomatsås i en rejäl gryta.  Lägg i köttbullarna och låt dem puttra med i tomatsåsen, så är de färdiga på ett par minuter.  Rör ihop vitlök och lätt crème fraiche, krydda med salt och peppar.  Lägg en klick kall sås på varje portion, och toppa med riven ost.

Texmexgryta med vitlökssås

 


Triffle på hjortron och apelsin

4 dl hjortron

2 apelsiner

finrivet skal och saft av 1 stor apelsin

2 msk socker

12-16 cantucciniskorpor

2 dl Vispgrädde

4 kvistar citronmeliss

Gör så här:

Skala apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor, ta tillvara på saften. Blanda apelsinsaft, finrivet skal, socker och hjortron och låt stå och marinera en stund.
Kör skorporna snabbt i en matberedare till stora smulor.
Vispa grädden lätt. Varva skorpor, frukt och grädde i dessertglas. Dekorera med citronmeliss.

Triffle med hjortron och apelsin


Ischoklad gjord på smör

  • 75 g Smör
  • 200 g mörk choklad

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i små bitar. Lägg ner chokladen i smöret och rör tills den smält. Fördela smeten i formar. Låt stelna i kyl.

Man kan även använda sig av micropluskannan. Man smälter först smöret i micron, sen tillsätter man chokladen.

Tips! Byt ut chokladen till  vit så blir de lite sötare och vita

 


Het falukorv

600 g falukorv

1 rödlök, tunt skivad

1 gul paprika, strimlad

2 dl crème fraiche Mexikansk-Chili, eller någon annan starkare smak

1 dl riven Västerbottensost

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Skär skåror i falukorven. Lägg den i en ugnsfast smord form, alternativt ultra pro,  och fyll skårorna med paprika och rödlök. Skeda över crème fraiche och strö på ost. Gratinera i ugn ca 25 min.

Servera gärna med fullkornspasta och en sallad.

Het falukorv


Indiska linsgryta

2-3 potatisar av fast sort

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

1 tsk spiskummin

1 tsk curry

1 tsk tandorikrydda

1 dl linser, gula eller röda

1 röd paprika, i bitar

½ dl gula sultanrussin

1 grönsaksbuljongtärning

2-3 msk balsamvinäger

1 msk japansk soja

1 msk sweet chilisås

2 msk tomatpuré

ca 3 dl vatten

2 dl vispgrädde

till servering:

basmatiris och färsk koriander

 

Gör så här:

Skär potatisen i mindre bitar och förkoka ca 10 min tills bitarna är genomkokta. Fräs under tiden lök och vitlök tillsammans med spis-kummin, curry och tandorikrydda. Slå på vattnet och koka linserna 8 min tills de öppnat sig fint. Blanda avrunna potatisbitar och lins-blandningen med övriga ingredienser, tillsätt grädden. Låt grytan få ett uppkok och späd ev med mer vatten. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor vid behov. Servera med basmatiris och strimlad färsk koriander.


Vintersallad

Ingredienser

1 liter finstrimlad vitkål

1 liter kokande vatten

1 liten rödlök i tärningar

2 grovrivna morötter

1 dl hackad persilja

1/2 chilipeppar i små bitar

Dressing

1 msk Farinsocker

1 msk vinäger

2 msk olja

2 msk vatten

1 riven vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

1/2 tsk grovmald svartpeppar

1 msk rostade sesamfrön

Lägg kålen i en skål och häll på vattnet och låt stå i 5 minuter. Häll av vattnet. Blanda samman grönsakerna i en skål. Skaka samman socker, vinäger, olja, vatten, vitlök, salt, svartpeppar och sesamfrön till dressingen och häll över salladen.


Cornflakes crisp

100g mjölkchoklad                 
1block (250 g) nougat                 
1burk (350 g) nutella                 
1l cornflakes                 
300g mörk choklad 70 %
 
1. Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.                    
2. Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.                    
3. Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.                
4. Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.                     
5. Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.                    
6. Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).
 
 
 

Micro knäck x2

Recept                                                                                                                                                                                                                                                    

Ingredienser

1/2 dl vispgrädde

1 dl Strösocker

3/4 dl Ljus Sirap

1/4 dl Glykossirap

 

Blanda vispgrädde, strösocker, ljus sirap och glykossirap i en mikrosäker glasskål och koka i 7-8 minuter på 6-700 w. Skeda upp i pappersformar.

Dubbla inte satsen! Gör istället flera satser i följd.

Recept 2

1 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
½ dl mandel
knäckformar

Blanda vispgrädde, sirap och socker i en hög form eller kanna.
Kör på högsta effekt i 5 minuter. Hacka under tiden mandeln fint.
Ta ut kannan och rör om. Kör ytterligare 4 minuter.
Häll en liten klick i ett glas med kallt vatten och se om det går att göra en liten kula.
Om du är nöjd med konsistensen, blanda i mandeln och fyll formarna.

 

 

 


RSS 2.0