Nigiri bollar
Nigiri – sushi (riskuddar toppade med fisk)
Recept till cirka 4 bitar per person
En skärbräda En vass kniv En skål med vatten och vinäger.
Fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck, se förslag
Sushi-ris
Wasabi (pasta på grön pepparrot)
Förbered fisk och ris.
Lägg i sushiriset i sushi maker rund så att den blir rågad. Tryck på locket för att forma bollar. Vält ur risbollarna. Strö en sträng med wasabi på riset, efter smak. OBS! Wasabi är starkt!!! Toppa sedan med valfri topping. Man kan som i filmen använda formen för att ta ut rätt storlek på toppingen.
Förslag till fiskar och topping till sushi: - Lax: skandinavisk lax är mycket god och prisvärd. Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses. - Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. - Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas. - Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar. - Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. - Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas. - Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas. - Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas. - Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas. - Jätteräkor: kokas lätt innan, kyl av, snitta och vik upp. - Bläckfisk. Avokado