Polkaknäck
Ingredienser
2 dl´vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl polkagrisar
4 droppar pepparmyntsolja
2 msk Smör
Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller kulprovet. Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten. Krossa polkagrisarna, hälften i taget, i en mortel. Rör ner pepparmyntsolja, polkagrisar och smör i smeten. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl. Kulprovet: Häll några dropparav smeten i kallt vatten och rull till en kula som ska vara fast till hård.
Tips:
Vill du hålla dig till vanlig knäck är det bara att byta ut polkagrisarna och oljan mot 1 dl skållad och grovhackad sötmandel.
Kommentarer
Trackback