Fransknougat
- 2 ¾ dl strösocker
- 1 dl flytande honung
- 1 dl glykossirap
- 1 dl vatten
- 2 små äggvitor
- ½ dl strösocker
- 100 g pistagenöt (gärna riktigt grön, typ iransk)
- 130 g skållad sötmandel
- 130 g skalade hasselnötter
- Florsocker till pudring av pappret
- Sätt på ugnen på 150 grader.
- Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
- Vispa under tiden äggvitor och strösocker till en luftig och krämig marängsmet, men inte för hårt
- Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
- Värm pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
- Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
- Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
- Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
- Skär nougaten i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.
Kommentarer
Trackback