Fransknougat

  • 2 ¾ dl strösocker
  • 1 dl flytande honung
  • 1 dl glykossirap
  • 1 dl vatten
  • 2 små äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 100 g pistagenöt (gärna riktigt grön, typ iransk)
  • 130 g skållad sötmandel
  • 130 g skalade hasselnötter
  • Florsocker till pudring av pappret
  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
  3. Vispa under tiden äggvitor och strösocker till en luftig och krämig marängsmet, men inte för hårt
  4. Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
  5. Värm pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
  6. Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
  7. Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
  8. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
  9. Skär nougaten i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0