Enbärsgravadlax med lätt sås
Receptet gäller för 10 bufféportioner
Ingredienser
- 1 kg laxfilé med skinn helst tjock mittbit
- 3 msk salt
- 3 msk strösocker
- 1 msk grovstötta enbär
- 1 tsk grovmalen svartpeppar
Garnering:
- 1 tsk grovstötta enbär
Lätt löjromssås:
- 5 dl lätt crème fraiche
- 100 g löjrom
- 1 st gurka
- 1 msk hackad färsk citrontimjan
- 1 msk hackad färsk gräslök
- ev salt
Gör så här:
Köp benfri laxfilé, med skinnet kvar och använd den jämntjocka mittbiten som ger vackrast skivor. Färsk lax skall frysas minst 2 dygn före gravning (eller efter gravning). Färdiggravad lax står sig upp till en vecka i kylen. Se till att alla ben är borttagna ur laxfilén. Dela filén i två lika stora bitar. Blanda salt, socker, enbär och svartpeppar. Lägg en del av blandningen i en form med kanter. Lägg på den ena laxfilén med skinnsidan nedåt. Strö på lite kryddblandning. Lägg den andra filén ovanpå med köttsidan nedåt. Strö över resten av kryddorna. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 2 dygn. Vänd laxen en till två gånger under tiden.
Ta upp den och skrapa bort kryddorna. Skär laxen i tunna skivor, utan att skinnet kommer med. Lägg upp på serveringsfat och garnera med enbär.
Lätt löjromssås
Låt löjrommen rinna av i ett kaffefilter ca 30 min. Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär den i mycket små tärningar. Blanda créme fraiche, löjrom, gurka, timjan och gräslök. Smaka ev. av med salt.