Ugnsbakad lax med grönsaker

Ingredienser 4  personer
 
Grönsaker:
2 tomater
2 paprikor
3 msk olivolja
1 tsk herbes de Provence
1 tsk oregano
¼ vitlökspulver
salt och peppar
1 tsk balsamvinäger
¼ tsk socker
 
Lax:
4 laxbiffar  (á ca 150 gram)
1 msk olivolja
1 tsk herbes de Provence
¼ vitlökspulver
salt och peppar
 
Gör så här:
  1. Halvera tomaterna,  skär paprikorna i fjärdedelar, ta bort fröna och lägg grönsakerna i Ultra Pro oval 2 liter.
  2. Skaka olivolja, herbes de Provence, oregano, vitlökspulver, salt  och peppar i snabb shakern . Pensla på marinaden på grönsakerna.
  3. Droppa balsamvinäger samt socker på tomaterna, lägg över ultra pro grillfat
  4. Skaka samman ingredienserna till laxens marinad, och pensla laxbiffarna med skinnsidan neråt  på grillfatet.
  5. Lägg på locket  och tillbered i ugn  på 200°C´i 25-30 minuter.

Klassisk Chokladkaka

Ingredienser  6 personer
 
Kaka:
125 gram  mörk choklad
125 gram mjukt smör
1½ dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
1 tsk natriumbikarbonat
1 tsk bakpulver
 
Glasyr:
200gram choklad
1  msk  mjölk
 
Gör så här:
  1. Skär upp choklad och smör i lika stora bitar. Lägg bitarna i Microcook 1,5 liter och sätt på locket och smält i mikrovågsugn i ca 2 minuter på 600 watt
  2. Ta ut  Microcook ur micron och rör runt med degskrapan till konsistensen är jämn.
  3. Tillsätt socker och ägg, vispa.
  4. Bland a mjöl, natriumbikarbonat och bakpulver och vänd runt smeten  lite  åt gången tills konsistensen är jämn.
  5. Baka kakan utan lock i  7-8 minuter i microcook 1,5  liter på 600 watt
  6. Ta ut kakan   från micron och låt den kylas  av i 10 minuter innan den tas ut ur formen. Lösgör kakan eventuellt längs kanten  med degskrapan. Vänd  ut kakan på en tallrik
  7. Diska och rengör microcook
  8. Skär chokladen till glasyren i lika stora bitar och lägg bitarna i microcooken. Häll över mjölk, vänd runt med degskrapan och lägg på ett lock.
  9. Tillbered i micron i cirka 2½ minuter på 600 watt.
  10. Dekorera den avkylda kakan med chokladglasyren .

Vintersoppa

Ingredienser 4 personer
2 lökar
5 vitlöksklyftor
1 grön chili
½ grön paprika
½ gul paprika
½ röd paprika
1 aubergine/squash
3 stavar bladselleri
olivolja
1½ liter hönsbuljong
Lite örtkryddor: Timjan och basilika eller blad från sellerin.
1 burk (400g) krossade tomater
¼   vaniljstång / ½ tsk vaniljsocker
1 tsk osötad kakao
Salt och nymalen peppar
 
Gör så här:
  1. Hacka grönsakerna och 4 vitlöksklyftor lite åt gången i Extra chefen
  2. Häll lite olivolja i en gryta och sautera alla grönsakerna samtidigt i ca 3-5 minuter, Grönsakerna ska förbli lite  krispiga. Rör runt.
  3. Tillsätt 1½ liter hönsbuljong och koka soppan i ca 10 minuter.
  4. Hacka örtkryddorna och den  sista vitlöken grovt i herb chopper.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna vaniljstången/vaniljsockret och kakaon.
  6. Fortsätt  koka i 3-4 minuter och tillsätt örtkryddblandningen med vitlöken
  7. Smaka av med salt och nymalen peppar. Koka några extra minuter och soppan är färdig.
Den kan ätas direkt efter tillagning men  smakar ännu bättre dagen efter. Häll en kall rest av soppan i smooth chopper och blanda den noga. Värm upp soppan långsamt i en gryta eller i micron.

Grönsaksgratäng

 Njut av denna grönsaksgratäng  som lunch eller middagsrätt. Servera med dilldressing och baguette.
 
Ingredienser  4 personer
1-3 morötter
1 purjolök
ca 250 gram broccolibuketter
200 gram kokt skinka
8 ägg
1½ dl mjölk
Salt & peppar
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Skala morötterna med en skalare  och skär i små bitar. Häll morötterna i silikon brödform
  3. Skär purjolöken i mindre bitar. Hacka purjolöken, skinka och broccoli i ExtraChefen  och häll över morötterna.
  4. Mät upp mjölken i snabb shaker. Tillsätt ägg, salt och peppar, skaka och häll över blandningen. Grädda grönsaksgratängen i 180°C i ca 30 min.
  5. Låt gratängen  svalna lite innan servering.
  6. Blanda en dressing av färskhackad dill, creme fraiche, salt  och peppear. Servera tillsammans med bröd.

 


Lök paj

Deg:
4 dl mjöl
150 gram  mjukt smör
1 äggula
ca 4 msk kallt vatten
 
  1. Sikta mjölet och tillsätt resten av ingredienserna.
  2. Knåda till en deg. Lägg degen i en lufttät behållare i kylskåpet i ca 15 min.
  3. Kavla ut degen och lägg den i en smord pajform.
  4. Pricka lätt i degen och pensla med 1 äggula.
  5. Förbaka i 10 min vid 180°C i mitten av ugnen.

Fyllning:

4 stora lökar i ringar

30 gram smör

2 ägg

½ tsk riven muskot

Salt och peppar

1½ dl vispgrädde

100 gram riven ost

  1. Löken steks gyllenbrun och grytan tas från plattan.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda dem noga.
  3. Häll massan i den förgräddade pajbottnen och grädda igen vid 200°C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter  tills äggmassan är fast.
  4. Serveras med sallad och skinka
Tips!
Du kan tillsätta stekt bacon, några kokta skinktärningar i lökmassan eller halverade cherrytomater och mjuka bitar getost.

Lökbullar

Ingredienser: 8-10 bullar
 

25 gram jäst

1  tsk socker

2½ dl mjölk (rumstempererad)

1 tsk salt

50 gram mjukt osaltat smör

250 gram (2-3 st)  lök

500 gram (8,5 dl ) vetemjöl

1 msk olivolja

Gör så här:

  1. Lös upp jäst och socker i mjölken, ½ dl, med rörslev i vispskålen. Låt blandingen vila tills den tjocknar lite, ca 10 min.
  2. Hacka löken i ExtraChefen  (spara några ringar till garnering). Häll salt, smör, hackad lök samt resterande mjölk i vispskålen och blanda noga. Tillsätt mjöl, lite åt gången , och knåda till sist degen med händerna.
  3. Lägg lock på skålen och låt degen jäsa i 1 timme eller tills locket hoppar av. 
  4. Slå ut luften ur degen och forma stora bullar. Lägg silikon bakunderlägg på bakgaller och lägg bullarna på bakunderlägget. Låt jäsa  till dubbel storlek, ca 30 min.
  5. Förvärm ugnen till 180 °C.
  6. Pensla bullarna med olja med en pensel och lägg på  några lökringar ovanpå.
  7. Baka i ca 25-30 minuter eller tills de är gyllenbruna.
  8. Låt bullarna svalna innan servering på ett bakgaller.

  1.  

 


RSS 2.0