Ugnsbakad lax med grönsaker
Ingredienser 4 personer
Grönsaker:
2 tomater
2 paprikor
3 msk olivolja
1 tsk herbes de Provence
1 tsk oregano
¼ vitlökspulver
salt och peppar
1 tsk balsamvinäger
¼ tsk socker
Lax:
4 laxbiffar (á ca 150 gram)
1 msk olivolja
1 tsk herbes de Provence
¼ vitlökspulver
salt och peppar
Gör så här:
- Halvera tomaterna, skär paprikorna i fjärdedelar, ta bort fröna och lägg grönsakerna i Ultra Pro oval 2 liter.
- Skaka olivolja, herbes de Provence, oregano, vitlökspulver, salt och peppar i snabb shakern . Pensla på marinaden på grönsakerna.
- Droppa balsamvinäger samt socker på tomaterna, lägg över ultra pro grillfat
- Skaka samman ingredienserna till laxens marinad, och pensla laxbiffarna med skinnsidan neråt på grillfatet.
- Lägg på locket och tillbered i ugn på 200°C´i 25-30 minuter.
Klassisk Chokladkaka
Ingredienser 6 personer
Kaka:
125 gram mörk choklad
125 gram mjukt smör
1½ dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
1 tsk natriumbikarbonat
1 tsk bakpulver
Glasyr:
200gram choklad
1 msk mjölk
Gör så här:
- Skär upp choklad och smör i lika stora bitar. Lägg bitarna i Microcook 1,5 liter och sätt på locket och smält i mikrovågsugn i ca 2 minuter på 600 watt
- Ta ut Microcook ur micron och rör runt med degskrapan till konsistensen är jämn.
- Tillsätt socker och ägg, vispa.
- Bland a mjöl, natriumbikarbonat och bakpulver och vänd runt smeten lite åt gången tills konsistensen är jämn.
- Baka kakan utan lock i 7-8 minuter i microcook 1,5 liter på 600 watt
- Ta ut kakan från micron och låt den kylas av i 10 minuter innan den tas ut ur formen. Lösgör kakan eventuellt längs kanten med degskrapan. Vänd ut kakan på en tallrik
- Diska och rengör microcook
- Skär chokladen till glasyren i lika stora bitar och lägg bitarna i microcooken. Häll över mjölk, vänd runt med degskrapan och lägg på ett lock.
- Tillbered i micron i cirka 2½ minuter på 600 watt.
- Dekorera den avkylda kakan med chokladglasyren .
Vintersoppa
Ingredienser 4 personer
2 lökar
5 vitlöksklyftor
1 grön chili
½ grön paprika
½ gul paprika
½ röd paprika
1 aubergine/squash
3 stavar bladselleri
olivolja
1½ liter hönsbuljong
Lite örtkryddor: Timjan och basilika eller blad från sellerin.
1 burk (400g) krossade tomater
¼ vaniljstång / ½ tsk vaniljsocker
1 tsk osötad kakao
Salt och nymalen peppar
Gör så här:
- Hacka grönsakerna och 4 vitlöksklyftor lite åt gången i Extra chefen
- Häll lite olivolja i en gryta och sautera alla grönsakerna samtidigt i ca 3-5 minuter, Grönsakerna ska förbli lite krispiga. Rör runt.
- Tillsätt 1½ liter hönsbuljong och koka soppan i ca 10 minuter.
- Hacka örtkryddorna och den sista vitlöken grovt i herb chopper.
- Tillsätt de krossade tomaterna vaniljstången/vaniljsockret och kakaon.
- Fortsätt koka i 3-4 minuter och tillsätt örtkryddblandningen med vitlöken
- Smaka av med salt och nymalen peppar. Koka några extra minuter och soppan är färdig.
Den kan ätas direkt efter tillagning men smakar ännu bättre dagen efter. Häll en kall rest av soppan i smooth chopper och blanda den noga. Värm upp soppan långsamt i en gryta eller i micron.
Grönsaksgratäng
Njut av denna grönsaksgratäng som lunch eller middagsrätt. Servera med dilldressing och baguette.
Ingredienser 4 personer
1-3 morötter
1 purjolök
ca 250 gram broccolibuketter
200 gram kokt skinka
8 ägg
1½ dl mjölk
Salt & peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°C.
- Skala morötterna med en skalare och skär i små bitar. Häll morötterna i silikon brödform
- Skär purjolöken i mindre bitar. Hacka purjolöken, skinka och broccoli i ExtraChefen och häll över morötterna.
- Mät upp mjölken i snabb shaker. Tillsätt ägg, salt och peppar, skaka och häll över blandningen. Grädda grönsaksgratängen i 180°C i ca 30 min.
- Låt gratängen svalna lite innan servering.
- Blanda en dressing av färskhackad dill, creme fraiche, salt och peppear. Servera tillsammans med bröd.
Lök paj
Deg:
4 dl mjöl
150 gram mjukt smör
1 äggula
ca 4 msk kallt vatten
- Sikta mjölet och tillsätt resten av ingredienserna.
- Knåda till en deg. Lägg degen i en lufttät behållare i kylskåpet i ca 15 min.
- Kavla ut degen och lägg den i en smord pajform.
- Pricka lätt i degen och pensla med 1 äggula.
- Förbaka i 10 min vid 180°C i mitten av ugnen.
Fyllning:
4 stora lökar i ringar
30 gram smör
2 ägg
½ tsk riven muskot
Salt och peppar
1½ dl vispgrädde
100 gram riven ost
- Löken steks gyllenbrun och grytan tas från plattan.
- Tillsätt resten av ingredienserna och blanda dem noga.
- Häll massan i den förgräddade pajbottnen och grädda igen vid 200°C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills äggmassan är fast.
- Serveras med sallad och skinka
Tips!
Du kan tillsätta stekt bacon, några kokta skinktärningar i lökmassan eller halverade cherrytomater och mjuka bitar getost.
Lökbullar
Ingredienser: 8-10 bullar
25 gram jäst
1 tsk socker
2½ dl mjölk (rumstempererad)
1 tsk salt
50 gram mjukt osaltat smör
250 gram (2-3 st) lök
500 gram (8,5 dl ) vetemjöl
1 msk olivolja
Gör så här:
- Lös upp jäst och socker i mjölken, ½ dl, med rörslev i vispskålen. Låt blandingen vila tills den tjocknar lite, ca 10 min.
- Hacka löken i ExtraChefen (spara några ringar till garnering). Häll salt, smör, hackad lök samt resterande mjölk i vispskålen och blanda noga. Tillsätt mjöl, lite åt gången , och knåda till sist degen med händerna.
- Lägg lock på skålen och låt degen jäsa i 1 timme eller tills locket hoppar av.
- Slå ut luften ur degen och forma stora bullar. Lägg silikon bakunderlägg på bakgaller och lägg bullarna på bakunderlägget. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
- Förvärm ugnen till 180 °C.
- Pensla bullarna med olja med en pensel och lägg på några lökringar ovanpå.
- Baka i ca 25-30 minuter eller tills de är gyllenbruna.
- Låt bullarna svalna innan servering på ett bakgaller.